Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Представники Європейської комісії позитивно оцінили стан реалізації проектів

Представники Європейської комісії позитивно оцінили стан реалізації проектів у сфері поводження з радіоактивними відходами в Україні Під час засідання Наглядової ради з виконання проектів програми Інструменту співробітництва у сфері ядерної безпеки (ІСЯБ) у м.Відень...

 

Представники Європейської комісії позитивно оцінили стан реалізації проектів у сфері поводження з радіоактивними відходами в Україні

Під час засідання Наглядової ради з виконання проектів програми Інструменту співробітництва у сфері ядерної безпеки (ІСЯБ) у м.Відень (Республіка Австрія), Голова ДАЗВ Віталій Петрук презентував прогрес України щодо реалізації проектів у сфері поводження з радіоактивними відходами (РАВ).

Представники Європейської комісії відзначили, що недавні реорганізаційні зміни, які були ініційовані ДАЗВ у сфері управління РАВ, це «прекрасний хід, який спростить та покращить ефективність управління у цьому секторі. Впроваджені зміни фактично є виконанням рекомендацій, напрацьованих спільно з європейськими експертами».

Окрім того, за підтримки Європейського Союзу у рамках програми ІСЯБ на спеціалізовані комбінати корпорації «УкрДО «Радон» було поставлено обладнання для бригад аварійного реагування. Зараз це обладнання використовується для вилучення та перезахоронення радіоактивних відходів із об’єкту «Піски-1» на Київщині.

«Два місяці тому ми також ввели в експлуатацію «довгобуд» - завод з переробки рідких радіоактивних відходів, які утворюються під час зняття ЧАЕС з експлуатації. Сьогодні уже 136 бочок із переробленими на заводі радіоактивними відходами прийнято на захоронення до спеціалізованого сховища. Завдяки послідовним змінам та вдосконаленням, які реалізувало ДАЗВ за кілька останніх років, створена за підтримки міжнародної спільноти інфраструктура почала використовуватися за своїм цільовим призначенням.

Нарешті ми знаходимося на стадії, коли фахівці дискутують про вибір більш ефективних технологій та методик, а не бідкаються про безгрошів’я та безперспективність ситуації», - зазначив Голова ДАЗВ Віталій Петрук.

Також, у зоні відчуження тривають роботи зі створення установки для звільнення матеріалів від регулюючого контролю на ЧАЕС, а також продовжується розроблення та впровадження інтегрованої автоматизованої системи радіаційного моніторингу навколишнього середовища на спеціалізованих комбінатах корпорації «УкрДО «Радон».

«Наразі Агентство та «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами» активно працюють над розробленням національного плану геологічного захоронення радіоактивних відходів в Україні. Зокрема, триває створення дорожньої карти для реалізації цього проекту, а завдяки ЄС було підписано додатковий контракт на розгляд середньоактивних відходів», - повідомила начальниця відділу міжнародного співробітництва КМП ДП «ЦОТІЗ» Анастасія Нечитайло.

Керівництво проектів програми ІСЯБ високо оцінило прогрес України щодо реалізації проектів у сфері поводження з радіоактивними відходами та запевнило керівництво ДАЗВ у готовності розвивати співпрацю за цим напрямом у майбутньому.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: