Завантаження ...

Коли подешевшає картопля

Картопля подорожчала наприкінці минулого сезону. Зараз ціни високі через неврожай на ранні та середні сорти. Це пов'язано з посухою, розповів Gazeta.ua економіст інвестиційного департаменту продовольчої і сільськогосподарської організації ООН...

Картопля подорожчала наприкінці минулого сезону. Зараз ціни високі через неврожай на ранні та середні сорти. Це пов'язано з посухою, розповів Gazeta.ua економіст інвестиційного департаменту продовольчої і сільськогосподарської організації ООН Андрій Ярмак.


За його словами, незабаром картопля почне дешевшати. Ціни падатимуть до кінця року. "Приватні господарства трохи збільшили площі під картоплю через високі ціни торік. Крім того, професійні господарства ще тільки почали збирати пізні сорти картоплі. Прогнозують гарний врожай. Це стимулюватиме ціни знижуватися", - говорить Ярмак.

Висока ціна сьогодні стимулює імпорт картоплі, додає він. "Поки з-за кордону завозимо менше 0,5% обсягу споживання. Переважно веземо з Білорусі. Частково під виглядом білоруської до нас завозять російську картоплю. Поза сезоном ввозимо продукцію з Єгипту. Її збирають там у січні-лютому. Буває, що імпортуємо картоплю з Азербайджану", - каже Ярмак.

За його словами, Україна не може продавати картоплю за кордон через високу ціну та єдині карантинні правила від ЄС.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия