Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Сучасні сім'ї - ефективне батьківство

«Сім’я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього. Предметом основної турботи та основним обов’язком батьків є...

«Сім’я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього. Предметом основної турботи та основним обов’язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини», — зазначено у статті 11 Закону України «Про охорону дитинства». Отже, сім’я є найважливішою ланкою у вихованні дітей. Саме на сім’ю покладені не лише функції відтворення та продовження роду, в ній ще закладаються основи виховання та формування майбутньої особистості, громадянина.


Серед чинників, які негативно впливають на стан сучасної сім’ї можна виділити: посилення нервової напруженості людей, зростання кількості стресів та екстремальних ситуацій, які негативно позначаються на психологічному мікрокліматі сім’ї; низька загальна і психолого-педагогічна культура міжособистісних стосунків; зайнятість батьків, особливо матерів, у суспільному виробництві і як результат формалізація стосунків дорослих з дитиною; збільшення кількості сімей з низькими доходами; зменшення тривалості і збіднення змісту спілкування в сім’ї; зростання кількості розлучень, наслідком яких є неповні сім’ї; неблагополучні, конфліктні сім’ї; збільшення кількості асоціальних сімей. В умовах конфліктної сім’ї дитина набуває негативного досвіду спілкування, бачить, відчуває вороже ставлення батьків одне до одного, не набуває позитивного досвіду співробітництва.

Усе, що діється в дитини вдома, справді накладає свій відбиток на її психічне здоров'я та розвиток, і це може даватися взнаки в майбутньому. На психофізичному стані дитини також позначається спроможність (чи нездатність) батьків ладнати між собою. Потенційно вона впливає на все: від психічного здоров'я до успіхів у навчанні та стосунків у майбутньому.

Суперечки між батьками - цілком нормальне явище, але в мірі допустимого. Однак конфлікти можуть переростати і в прояви домашнього насильства між дорослими. Домашнє насильство в більшості випадків нажаль поширене явище зі сторони чоловіків відносно жінок, за статистичними даними, 95 % жертвами домашнього насильства є жінки, які потерпають від своїх чоловіків.

З метою актуалізації знань батьків щодо побудови взаємовідносин в родинному колі та профілактики вчинення домашнього насильства щодо жінок 21.08.2019 року фахівцями Славутицького міського центру соціальних служб для сім було проведено групове заняття з елементами арт-терапії «Ефективне батьківство. Жертви домашнього насильства». Учасники були ознайомлені із законодавчою базою щодо протидії домашнього насильства над жінками, проінформовані щодо процесу побудови гарних взаємовідносин в родині, обговорили тему розподілу материнської і батьківської ролей, та негативного впливу конфліктів між дорослими у родині на розвиток дитини, закріпили навички налагодження взаємовідносин в сім'ї та побудови хороших взаємин.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: