Завантаження ...

Записуйте погрози на диктофон. Хто такі колектори і як з ними боротись

— Через неспроможність українців гасити доларові кредити після кризи та банкопад в Україні з'явився новий вид бізнесу — вибивання боргів, — каже юрист Микола Гаврилюк, 52 роки. Допомагає родинам повертати житло, що відібрали колектори. Хто такі колектори?

— Через неспроможність українців гасити доларові кредити після кризи та банкопад в Україні з'явився новий вид бізнесу — вибивання боргів, — каже юрист Микола Гаврилюк, 52 роки. Допомагає родинам повертати житло, що відібрали колектори.

Хто такі колектори?

— Це підприємства, які самовільно стягують борги з позичальників. В українських реаліях — це рейдери. Коли не можуть узяти грошима, віджимають авто, помешкання.

Чи варто виплачувати їм борг, якщо справді був винен банку?

— Не раджу цього робити. Часто погашення боргів колекторські фірми не реєструють. Юридично ви продовжуєте бути боржником банку. Примусово стягувати гроші можуть лише органи Державної виконавчої служби за рішенням суду, що набрало законної сили.

Як відрізнити колекторів від приватних виконавців?

— Приватні виконавці — це акредитовані Міністерством юстиції працівники, які пройшли екзамени і мають ліцензію.

Штрафи, пеня і відсотки, що вимагають колектори — незаконні. Єдине, що вони можуть робити у правовому полі, письмово нагадувати про залишок боргу та звернутися до суду, щоб отримати гроші через судових виконавців.

Вони вибивають з позичальника лише банківські кредити?

— Найчастіше йдеться про банківські позики на побутову техніку, авто чи квартиру. Також це займи в небанківських установах, борги по оренді, рахунки за телебачення, інтернет чи мобільний зв'язок. Послугами колекторів користуються сервісні компанії.

Як тиснуть на позичальників?

— Підстерігають біля під'їзду вранці. Пишуть пости в соцмережах, щоб принизити вас. Дзвонять серед ночі. Лякають судом, втратою майна. Обіцяють фізичну розправу над боржником і його родиною. Наганяють страх. Якщо зламати позичальника не вдається, тиснуть на поручителів. Причому їх можуть вигадати. Якщо телефонують на роботу і запитують щось про колегу, який не може вибратися із боргової ями, не спішіть відповідати на їхні запитання і називати власне ім'я та прізвище.

Почастішали випадки, коли вимагають сплатити борг за однофамільця. В Україні, наприклад, зареєстровано 15 Олександрів Ігоровичів Шевченків.

Що робити, якщо банк закрився, а кредит не повернули?

— Проблемні банки можуть переходити в управління тимчасовими адміністраціями. Тож борги нікуди не діваються. У Нацбанку відкривають спеціальний накопичувальний рахунок, куди й потрібно сплачувати кредити.

Колектори охоче скуповують борги в ліквідованому банку. Навіть якщо ви все заплатили, можуть постукати у ваші двері. Торік був випадок, коли банк передав колекторам право стягнення боргу по кредиту, що давно погашений. А людям приходили повідомлення з погрозами.

Не погоджуйтеся виплачувати неустойку чи пеню. Буває, що людина винна банку 800 гривень за холодильник, а в неї вимагають ще 1,5 тисячі штрафу за несвоєчасне погашення. Є стаття 21 "Закону про споживче кредитування", де вказано, що пеня не може бути більша за 15 відсотків кредиту.

Вимагайте від колекторів претензії виключно в письмовій формі, з посиланнями на конкретні договори. Ігноруйте документи без підписів і печаток, вимоги про поручительство, якщо ви його не надавали.

Як боротися з погрозами?

— Записуйте на телефон розмови з колекторами. Не видаляйте їхніх повідомлень. Цим підкріпите докази в суді. Не чекайте, доки вони почнуть діяти. Вимагайте в поліції відкрити кримінальну справу. За статтею 189 Кримінального кодексу — вимагання, або 190 — шахрайство. Якщо чатують у під'їзді чи на роботі — це порушення недоторканності приватного життя — стаття 182. Якщо ви не брали позик і не є поручителем, рекомендованим листом повідомте колекторську фірму, що претензії безпідставні. Вимагайте виключити інформацію про вас із бази даних.

Що робити, якщо колектори ломляться у квартиру?

— Викликати поліцію та писати заяву. Вони не мають права вриватися у житло й описувати майно. Це можуть робити тільки судові виконавці після відповідного рішення суду.

Треба час, терпіння і гроші на хороших адвокатів. Якщо квартиру оформили на іншу людину, треба скаржитися в Мін'юст на приватного нотаріуса, який незаконно переписав житло. Вимагати, аби його позбавили ліцензії. Суди усе частіше скасовують незаконну перереєстрацію нерухомості.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия