Завантаження ...

Яких овочів в Україні почали вирощувати більше

Влітку активно дешевшали морква, буряк, капуста. Зараз коштують менше, ніж в аналогічний період торік, розповіла Gazeta.ua експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман. "Моркву продають по 6-8 гривень за кілограм. Буряк — по 5-7 гривень. Трохи подорожчала цибуля...

Влітку активно дешевшали морква, буряк, капуста. Зараз коштують менше, ніж в аналогічний період торік, розповіла Gazeta.ua експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.


"Моркву продають по 6-8 гривень за кілограм. Буряк — по 5-7 гривень. Трохи подорожчала цибуля через несприятливу погоду на Херсонщині. Це головний виробничий регіон", - пояснила експерт.

На Півдні цього сезону морквою засадили 2,7 тис. га. Минулого - 2,5 тис. га. Посіви під буряком зросли з 1,7 до 1,8 тис. га. Капустою — з 4,2 до 4,4 тис. га. Їх продають у середньому на 20-35% дешевше, ніж торік. Морква впала в ціні на 60%, повідомили у Департаменті агропромислового розвитку Херсонської області.

Стрімко подорожчала картопля. У гурті продають по 10-12 грн/кг. Це найвища ціна за 5 років. Торік картопля коштувала вдвічі дешевше. "Ціна зросла через погодні умови. На Півдні у червні були дощі. У липні - спека. На Західній Україні плантації теж підтопило. По ранній та середній картоплі вже однозначно маємо гірший врожай, ніж торік. Пізні сорти будуть копати тільки на початку вересня. Тоді ціна впаде. Щоправда вже є проблеми з тим, що картопля не наростає - бульби малих розмірів", - пояснює Гетьман.

Площі під картоплею на Херсонщині скоротилися на 1,9 тис. га - до 22 тис. га. Фермери планують зібрати на 54 тис. т картоплі менше, ніж торік - 242 тис. т, кажуть у Департаменті агропромислового розвитку області. "Через погоду маємо дорогі помідори та огірки. Площі під них останні 4 роки постійно скорочуються. Менше овочів відправляють на переробку", - підсумувала Тетяна Гетьман.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия