Завантаження ...

Система закупівель за державні кошти вимагає змін

У той момент, коли енергоефективність для України переросла в енергобезпеку, тобто в питання незалежності від енергоносіїв країни-агресора, компанія "Інтелтек Україна" (ITW Systems) прийняла рішення розширити свою діяльність і почала....

У той момент, коли енергоефективність для України переросла в енергобезпеку, тобто в питання незалежності від енергоносіїв країни-агресора, компанія "Інтелтек Україна" (ITW Systems) прийняла рішення розширити свою діяльність і почала працювати з муніципальними замовленнями.


Про це в інтерв'ю виданню НВ розповів власник американо-української компанії Олександр Лопатін. Попри те, що компанія "Інтелтек Україна" самостійно в державних тендерах участі не бере та виступає партнером і постачальником світлодіодних рішень, із усіма особливостями закупівель за державні кошти знайома не з чуток.

Навіть якщо у тендерних процедурах все прозоро і немає ніякої корупції, сама система закупівель за державні кошти вимагає змін. Існуючі правила закладають "бомбу уповільненої дії", коли замовник стає заручником тендерної процедури і часто не має можливості отримати найкращу пропозицію. Тому що найкращим, апріорі, вважається найдешевше, - стверджує Лопатін.

Бізнесмен зазначає, що ціна грає важливу роль також і під час комерційних тендерів. Однак у комерційних клієнтів є й інші критерії відбору виконавця, наприклад, сукупна вартість придбання та експлуатації продукту, терміни окупності проекту, вартість обслуговування, додаткові сервіси. Кожен із критеріїв має свою вагу і впливає на прийняття рішення. Таким чином, щоб конкурувати у сегменті світлодіодних рішень, слід йти від концепції "скільки коштує один світильник" і розглядати вартість проектних робіт у цілому.

Інший неприємний момент, від якого не застраховані учасники державних тендерів, - недобросовісні методи конкурентної боротьби, до яких іноді вдаються деякі учасники торгів. Це використання "адмінресурсу" та поширення через ЗМІ неправдивої інформації, яка дискредитує репутацію учасників-конкурентів або їхніх підрядників.

"Інтелтек Україна" нещодавно зіткнулася з такою ситуацією", - зазначає Лопатін.

"У протистоянні недобросовісній конкуренції в Україні ми, як компанія з американськими інвестиціями, маємо право і можемо розраховувати на підтримку, юридичний супровід і захист наших інтересів із боку Американської торговельної палати в Україні, а також на сприяння американських конгресменів і посольства США. Однак для того, щоб український та іноземний бізнес відчував себе захищеним від брудних методів конкурентної боротьби, відповідальність за їхнє застосування повинна бути відрегульована державою на законодавчому рівні", - резюмує бізнесмен.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия