Завантаження ...

Які ягоди вигідно вирощувати в Україні

В Україні все більше господарств вирощують ожину, малину, смородину, полуницю, вишню, лохину на продаж. Це вигідно, якщо побудувати правильну бізнес-модель, знайти якомога більше каналів збуту продукції, розповіла Gazeta.ua експерт плодоовочевого...

В Україні все більше господарств вирощують ожину, малину, смородину, полуницю, вишню, лохину на продаж. Це вигідно, якщо побудувати правильну бізнес-модель, знайти якомога більше каналів збуту продукції, розповіла Gazeta.ua експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.


"Вирощування ягід - сезонний бізнес. Найбільше їх купують у червні-серпні. Полуниці та черешні на продаж найбільше вирощують у червні, вишні - у липні. Малина найбільший прибуток фермерам приносить у липні-серпні", - пояснює експерт.

За її словами, вирощувати ягоди взимку дорого і не рентабельно. Їх дешевше можна завезти з-за кордону. "Сьогодні лохина - одна з найдорожчих ягід в Україні. Крім того, лідер зі зростання кількості плантацій. Водночас ціни на неї знижуються швидше, ніж на інші ягоди. Це пов'язано з великою конкуренцією виробників. Через це з'явилося багато неякісної та невідкаліброваної лохини. Деякі господарства вже розчарувалися у такому бізнесі.

Цього сезону побачили значно дорожчу, ніж торік малину, вишню та черешню. Ціна зросла через погоду. Крім того, минулого сезону деякі господарства викорчовували малину через низьку ціну на неї", - говорить Тетяна Гетьман. Вона додає, що в Україні немає даних, скільки та яких ягід вирощують. Бо багато продукції виробляють у приватному секторі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия