Завантаження ...

Інфраструктура поводження з радіоактивними відходами розвивається динамічно

Державне агентство України з управління зоною відчуження відповідає за поводження з радіоактивними відходами на заключному етапі ядерно-паливного циклу. Протягом останніх років ДАЗВ проводило активну роботу з формування організаційно-правових...

Державне агентство України з управління зоною відчуження відповідає за поводження з радіоактивними відходами на заключному етапі ядерно-паливного циклу. 

Протягом останніх років ДАЗВ проводило активну роботу з формування організаційно-правових засад та створення інфраструктури для поводження з РАВ в Україні, - повідомив Голова ДАЗВ Віталій Петрук під час Міжнародної конференції «Український Ядерний Форум-2019».

За останні роки Агентством було здійснено значні кроки щодо удосконалення державної системи поводження з радіоактивними відходами та удосконалення нормативно-правової бази у цій сфері. Зокрема, було розроблено та прийнято у першому читанні законопроект, яким запропоновано удосконалити класифікацію радіоактивних відходів, затверджено порядок використання коштів Державного фонду поводження з радіоактивними відходами. Зараз триває робота над Загальнодержавною програмою поводження з радіоактивними відходами, яка знаходиться на стадії розробки концепції.

За словами Віталія Петрука, цього року розпочато процес оптимізації та реорганізації підприємств, що здійснюють поводження з РАВ. Відбувся чіткий поділ на два напрями: за поводження з РАВ у зоні відчуження відповідає ДСП «ЦППРВ», поводження з РАВ за межами зони відчуження – ДК «УкрДО «Радон».

Триває цілеспрямована робота з оновлення парку контейнерів, зокрема, контейнерів для транспортування та зберігання відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання для централізованого сховища відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання та пакувальних комплектів для транспортування та зберігання відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання для спецкомбінатів. Також, у ході виконання проекту міжнародної технічної допомоги U4.01 11AB «Надання підтримки при поводженні з радіоактивними відходами на промисловому комплексі «Вектор» в Україні» розроблено проект технологічної будівлі, де здійснюватиметься переробка РАВ.

Для організації стабільного й достатнього механізму фінансування заходів поводження з радіоактивними відходами було розроблено та 11 липня 2017 року прийнято Верховною Радою України два Закони України: «Про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про поводження з радіоактивними відходами» щодо удосконалення механізму фінансування поводження з радіоактивними відходами» та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення механізму фінансового забезпечення поводження з радіоактивними відходами».

«Прийняття цих законів дозволило відновити цільове використання коштів Державного фонду поводження з радіоактивними відходами для створення інфраструктури поводження з такими відходами. Завдяки цьому вперше, за роки незалежності, за українські кошти вдалося завершити будівництво 1-ї черги комплексу «Вектор», що включає 2 сховища для захоронення РАВ, та розроблено проектну документацію інфраструктури, необхідної для прийняття осклованих високоактивних відходів з РФ», - наголосив Віталій Петрук.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия