Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Нова банкнота 1000 грн: експерти назвали причини та наслідки появи

Нова банкнота номіналом 1000 грн не вплине на зростання цін чи знецінення національної валюти, розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко. "Створення нової купюри великого номіналу обговорюють давно. Її можна було вести ...

 
Нова банкнота номіналом 1000 грн не вплине на зростання цін чи знецінення національної валюти, розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.


"Створення нової купюри великого номіналу обговорюють давно. Її можна було вести і раніше. Адже ціни зросли, а гроші знецінилися. Ще 5 років тому зарплату 3 тисячі гривень вважали нормальною. Зараз 10 тисяч гривень не на все вистачає", - пояснює економіст.

За його словами, через появу нових грошей інфляція не зросте. На неї впливає безготівкова емісія гривні. Водночас фінансовий експерт Олексій Кущ рішення вести в грошовий обіг банкноту номіналом 1000 грн називає помилковим. "Останнім часом Національний банк навпаки анонсував розбудову безготівкових розрахунків. Говорив про випуск цифрової та електронної гривні. Тепер вирішив запровадити банкноту 1000 гривень", - пояснив фінансовий експерт.

За його словами, це негативний сигнал як для населення, так і бізнесу. "Ми живемо в епоху поведінкової економіки. На рішення впливають не просто сухі економічні фактори, а й психологічні та поведінкові. Це може мати ефект посилення інфляційних очікувань", - наголосив Олексій Кущ.

25 червня Нацбанк представив банкноту номіналом 1000 грн. Її введуть в обіг із 25 жовтня. За розміром нова купюра більша за банкноти інших номіналів. Має блакитний колір. На лицьовому боці зображено портрет першого президента Української академії наук Володимира Вернадського. На зворотному - будівля Президії Національної академії наук України.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: