Завантаження ...

VI Всеукраїнський фестиваль «Відродження українського села, його духовності й культури»

На запрошення члена спілки ветеранів Афганістану Чернігівщини, голови ПСП «Пісківське» Валерія Колоши 22 червня члени Славутицького міського козацького товариства взяли участь у VI Всеукраїнському фестивалі «Відродження українського села,...

На запрошення члена спілки ветеранів Афганістану Чернігівщини, голови ПСП «Пісківське» Валерія Колоши 22 червня члени Славутицького міського козацького товариства взяли участь у VI Всеукраїнському фестивалі «Відродження українського села, його духовності й культури». Цей святковий захід для сотень місцевих жителів і гостей з багатьох куточків Сіверщини та України вже став істинно традиційним і всенародним. 

Розпочався захід із шикування колони народних аматорських колективів, яка урочисто рушила від Пам’ятного знаку Хреста Спасителя до місця проведення заходу. Попереду зі святим хлібом на вишитім рушникові йшли дівчата, вбрані в яскраві національні костюми, на конях їхали козаки клубу «Козацький дух».

За українською традицією почесних гостей зустрічали із хлібом та сіллю. Відкрив VI Всеукраїнський фестиваль засновник та господар, який цінує, зберігає й популяризує культуру, традиції і духовність українського народу Валерій Колоша. З привітальним словом і святковим концертом до учасників фестивалю та мешканців села звернувся народний артист України Михайло Поплавський. Програма фестивалю була дуже цікава, різноманітна, насичена.

Справжнє захоплення глядачів викликало кінно¬трюкове шоу членів клубу «Козацький дух». Козаки та козачки, які вже неодноразово відвідують Бахмаччину, дивували вмінням неабиякої верхової їзди, володінням батогом та іншою козацькою атрибутикою.

У невелике село Піски з’їхалося дуже багато творчих професійних і самодіяльних колективів та гостей. Упродовж дня свої неповторні вироби показували народні умільці та демонстрували майстер-класи – коління та пиляння дров, оранка плугом, обмолочування пшениці ціпом, скошування трави, їзда верхи на коні, розпис українськими візерунками, клас гончарства, ковальське ремесло. Також тут були конкурси фольклорних та хореографічних колективів, виступи відомих артистів, файєр-шоу та багато іншого.

Для відпочинку і ночівлі гостей було розбито наметове містечко, працювала польова кухня, якою опікувалась Славутицька козацька громада та пригощала всіх запашним козацьким кулішем. Порадувало і Свято сала. Чимало присутніх юрбилося біля козацької фортеці, і не лише, щоби сфотографуватися, а роздивитися, як працюють справжні ковалі.

Своєю красою та унікальністю приваблювали виставки картин, вироби з дерева, бісеру, стрічок, соломи.

Вдосталь було розваг і для малечі. Бажаючі мали змогу позабавлятися на яскравих батутах, повправлятися на влучність у стрільбі з гвинтівки. Особливий інтерес у малечі викликало катання на поні та в заквітчаній бричці. Не обійшлося й без ласощів – солодкої вати, морозива, льодяників, попкорну. Кожен міг знайти тут щось до смаку. А на святковій сцені за концертною програмою були народної пісні, обряди, танці та гумор. По закінченні заходу Славутицька міська козацька громада вшанувала пам’ять загиблих героїв Другої світової війни хвилиною мовчання та покладанням квітів у Чернігові.

О. Д. СТУПА,
радник Верховного отамана України,
полковник козацтва 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия