Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Гроші на дітей: економіст пояснив, як підвищити виплати

В Україні треба проводити комплексу соціальну політику стимулювання народжуваності та захисту сімей. Будувати дитячі садки, запроваджувати програми дешевих продуктів, одягу для дітей, розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко. "Гроші треба виплачувати на всіх...

В Україні треба проводити комплексу соціальну політику стимулювання народжуваності та захисту сімей. Будувати дитячі садки, запроваджувати програми дешевих продуктів, одягу для дітей, розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.


"Гроші треба виплачувати на всіх дітей. І не до трьох-шести років, а до повноліття. Так, наприклад, роблять у Німеччині. Щоправда для цього потрібні мільярди гривень. У державному бюджеті таких грошей немає. Тому вигадують різноманітні разові доплати певним категоріям сімей", - пояснює економіст.

За його словами, це часто має негативний ефект. Наприклад, зростає кількість незаможних багатодітних родин, які фактично заробляють на своїх дітях.

"Гроші на дітей потрібно робити цільовими. Це світова практика. У Європі кошти безготівково нараховують на соціальну картку. Купити на них можна те, що треба дитині - їжу, одяг, підгузки, іграшки. Пропити не вдасться. Це реально запровадити в Україні. Головне - бажання", - наголошує Олександр Охріменко.

В Україні при народженні дитини батьки отримують 41 280 грн. Гроші виплачують у 2 етапи. Перший - 10 320 грн через 1-2 місяці після оформлення допомоги. 30 960 грн сплачується рівними частинами по 860 грн протягом трьох років.

"Суму не змінювали з липня 2014-го. Зараз це мізерні гроші. Їх вже давно треба індексувати відповідно до інфляції. Це навіть прописано в Конституції. Виплати необхідно підняти мінімум на 50% - хоча б до 60 тисяч гривень", - пояснює економіст.

З квітня в Україні запровадили нові соціальні виплати багатодітним сім'ям. На третю і кожну наступну дитину щомісяця платитимуть 1,7 тис. грн. Гроші нараховуватимуть на дітей до 6 років.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: