Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Світовий банк дав оцінку української економіки

З квітня 2016 року українська економіка росте 12 кварталів поспіль. Але для прориву цього замало – пише "Сегодня". Всесвітній банк: прогноз і поради У доповіді на тему "Використання потенціалу економічного зростання України", яку днями опублікував Світовий банк...

З квітня 2016 року українська економіка росте 12 кварталів поспіль. Але для прориву цього замало – пише "Сегодня".


Всесвітній банк: прогноз і поради

У доповіді на тему "Використання потенціалу економічного зростання України", яку днями опублікував Світовий банк (СБ) зазначається, що прогнозовані ними 2,7% зростання нашого ВВП в 2019 році недостатні.

"При збереженні існуючих темпів країні знадобиться 50 років, щоб досягти рівня доходів сьогоднішньої Польщі", - повідомили в доповіді.

Рівень ВВП на одного поляка нині - 27 500 доларів на рік, а ВВП на одного українця - 9200 доларів, що втричі менше. Хоча в 1990 році було однаково.

Економісти СБ виділили основні реформи, які повинні прискорити українську економіку: створення ринку сільгоспземель, посилення управління в держбанках, прогрес в боротьбі з корупцією і забезпечення фінансової стабільності. Тоді можна очікувати, що в країну прийде великий, з десятками міліардів доларів, іноземний інвестор, а економічне зростання може досягти 3,4% в 2020 році і 3,8% в 2021 році.

Є й головні макроекономічні ризики України – це значні виплати за держборгом в 2019-2021 рр. і зростання поточних витрат бюджету - соцстандарти, оборона, реформування медицини та освіти.

Думка експертів

Українські економісти погоджуються, що 2,7% річного приросту ВВП в 2019 році - це небагато, менше, ніж в 2018 році.

"В минулому році було 3,3% зростання ВВП за рахунок хорошого врожаю, зростання зарплат, пенсій і грошових переказів трудових мігрантів , - аналізує президент Украналітцентра Олександр Охріменко. - Зараз за цими позиціями практично досягнутий максимум, потрібні реформи. Головних - три. Перша - відкриття ринку сільгоспземлі з продажем її в приватні руки або орендою на довгий термін - до 49 років. Це підвищить врожайність за рахунок впровадження інвесторами сучасних технологій у рослинництві і тваринництві. Наш ринок збуту - перш за все Китай, Індія і країни Південно-Східної Азії, він багатомільярдний. (Але відкриття ринку землі вельми неоднозначно сприймається суспільством і політиками. Противники в цьому вбачають загрозу розбазарювання своїх орних чорноземів за копійки. - Авт.). Друга реформа - розвиток машинобудування, в першу чергу виробнича кооперація: поставка деталей і вузлів, а не готових виробів. Так багато років успішно працює промисловість Польщі, Туреччини. Третя - усунення корупції і створення довгострокових "правил гри" для інвесторів. Якщо все це здійснити, то через п'ять років ВВП України буде рости не на 3% в рік, а вдвічі швидше ".

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин каже, що агросектор дасть зростання ВВП за рахунок експорту продукції за кордон, але не поверне мільйони наших трудових мігрантів, які працюють на економіку інших країн.

"Прориву можна очікувати, надавши преференції машинобудівним інвесторам, насамперед в автомобілебудуванні, - упевнений Пендзин. - Так зробили в Словаччині: зменшили інвестору податки, забезпечили за рахунок держави інфраструктуру, навчили персонал, і тепер там масово роблять автомобілі відомої німецької марки. Тобто випускають товари з високим ступенем переробки, а не експортують сировину, як в основному робимо зараз ми. Україна реально таким же чином може зацікавити південнокорейські і китайські автоконцерни, які шукають шляхи на європейський авторинок, це допоможе зростанню нашого ВВП ".

Як виріс ВВП України за 27 років

За підрахунками фахівців Світового банку, ВВП України (в доларах) за роки незалежності зазнавав як злети, так і падіння. Нині він перевищує показники 1991 року приблизно в 1,5 рази.

"ВВП, а це, нагадаю, грошовий еквівалент усіх товарів і послуг, вироблених в країні, в 1991 році становив близько 80 млрд доларів, - каже Охріменко. - За роки гіперінфляції 1993-1995 років ВВП впав приблизно вдвічі, потім почалося поступове відновлення, і в 2005 році знову стало 80 млрд доларів. до 2008 року ВВП України знову подвоївся до 172 млрд доларів, потім був обвал, так як гривня подешевшала з 5 до 8 грн / дол. Показника в 174 млрд доларів країна досягла в 2013 році, потім гривня обвалилася до 27 грн / дол, а ВВП - до 90 млрд доларів. За підсумками 2018 м наш ВВП поступово дійшов до 120 млрд доларів ".

Прогноз Світового банку на 2019 рік за зростання нашого ВВП дорівнює 2,7% при середньорічному курсі 28 грн / дол. Тобто близько 123 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: