Завантаження ...

Як вибиватимуть борги за комуналку

Винні за комуналку зможуть відпрацьовувати борги. Але це стосується лише утримання будинку та прибудинкової території. За тепло, воду, світло та газ доведеться платити "живі" гроші. Таку постанову прийняв Кабінет міністрів України. Боржник зможе виконати некваліфіковану роботу...

Винні за комуналку зможуть відпрацьовувати борги. Але це стосується лише утримання будинку та прибудинкової території. За тепло, воду, світло та газ доведеться платити "живі" гроші.


Таку постанову прийняв Кабінет міністрів України. Боржник зможе виконати некваліфіковану роботу - підмести територію, прибрати сміття, щось відремонтувати, пофарбувати. Щоб виконати складніші завдання - сантехніка, електрика, - треба мати кваліфікацію. Оформляється це спеціальною угодою, об'єм робіт має дорівнювати сумі боргу, повідомляє "Обозреватель".

"Такі взаємозаліки між боржником і ОСББ існують 2 роки, хоча практикуються нечасто, - каже голова Асоціації ОСББ і ЖБК Костянтин Кириченко. - Скажімо, в одному з ОСББ мешканець відпрацював свій борг, відремонтувавши вхід у парадному. Щоправда, ця людина любить випити, тому голові ОСББ доводилося його кілька днів щоранку будити, мешканці його по черзі контролювали, щоб він працював, а не загуляв десь із друзями. Але він відремонтував сходи досить якісно".

За його словами, така практика - краща за судову тяганину. "Суди - це довго. Та і що можна взяти з незаможних мешканців - заробітку в них нема, майна теж". Голова організації союзу співмешканців житла Дніпровського району Києва Антоніна Тимошенко вважає, що постанова не працюватиме. "Яку роботу я можу доручити мешканцям? У мене є сантехнік, електрик, вони отримують зарплатню, я ж не буду в них частину роботи забирати".

Є ще одна проблема, про яку розповіли в компанії "Оболонь комфорт": "У нас переважно нові будинки. Не платять, як правило, люди заможні. На "Мерседесах" їздять, а за квартиру не готові віддавати. Навряд чи ми зможемо примусити їх підмітати двір чи фарбувати сходову клітину. Єдиний вихід - судитися. Хоч це і дуже довго".

Керівниця ЖЕК у №210 Дарницького району Києва Віра Дидренц про нове рішення не знає. "Найбільші боржники, як правило, люди, які ведуть асоціальний спосіб життя. Або старі люди, які не можуть платити. Як я їх примушу виконувати важку роботу?".

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия