Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

На ЧАЕС працюють експертні місії МАГАТЕ

З 27 по 31 травня на майданчику ЧАЕС працює експертна місія МАГАТЕ із характеризації опроміненого графіту, а також місія з процедур визначення форм відходів. Проблема характеризації опроміненого графіту тісно пов’язана з ходом робіт зі зняття з експлуатації, оскільки під час...

 
На майданчику ЧАЕС працює експертна місія МАГАТЕ із характеризації опроміненого графіту та процедур визначення форм відходів

Захід проходить у рамках національного проекту технічного співробітництва МАГАТЕ з 27 по 31 травня.

Обидві теми є вкрай важливими для ЧАЕС. Проблема характеризації опроміненого графіту тісно пов’язана з ходом робіт зі зняття з експлуатації, оскільки під час переробки технологічних каналів і стрижнів управління захистом, яка розпочнеться у 2021 році, будуть отримані упаковки з опроміненим графітом. Поводження з такими упаковками є аналогічним поводженню з довгоіснуючими радіоактивними відходами (далі: РАВ). Для подальшого поводження упаковки з РАВ повинні бути охарактеризовані за радіонуклідним складом. Для характеризації необхідно розробити та затвердити відповідну методику.
 

Це вже не перша місія за цим напрямком. У червні 2017 року експерти МАГАТЕ розглядали розроблене ЧАЕС технічне рішення щодо поводження з опроміненим графітом. Вони визнали результати раніше виконаної роботи з характеризації графітових кілець п'яти технологічних каналів реактора блоку №2 ЧАЕС прийнятними для використання як основи для характеризації графіту. Однак, для цього необхідно розробити та описати відповідну методологію характеризації упаковок.

У результаті місії будуть визначені доступні процеси і технології характеризації, які можливо застосовувати на ЧАЕС. Також очікується спільна підготовка дорожньої карти з розробки методології характеризації опроміненого графіту на ЧАЕС.

Друга проблема, над якою працюють фахівці ЧАЕС разом з експертами МАГАТЕ, стосується кінцевого продукту заводу з переробки рідких РАВ (далі: ЗПРРВ). Це упаковки РАВ у вигляді 200-літрових бочок зі стверділими за допомогою цементування рідкими радіоактивними відходами. Ці бочки направляються на захоронення до спеціально обладнаного приповерхневого сховища.
 

 
Методи, які використовує ЗПРРВ для характеризації упаковок, за показниками швидкості вилужування радіонуклідів та механічної міцності цементної матриці можуть дати результати вимірювання мінімум за 28 днів. Для забезпечення безперервної експлуатації заводу ці характеристики повинні бути відомі на 7-й день. Тому необхідно запровадження інших апробованих експрес-методів характеризації. Саме те, які методи існують, наскільки вони сумісні з технологією ЗПРРВ та критеріями приймання на захоронення, і є предметом обговорення.

 

У роботі місій, окрім фахівців МАГАТЕ, експертів з Великобританії і Литви, а також ДСП «Чорнобильська АЕС», взяли участь представники ДНТЦ«ЯРБ», ДНДУ «Чорнобильський Центр» та ІПБ АЕС.

За інформацією та фотоматеріалами Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС»

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: