Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Якщо в авто попаде блискавка, що буде?

Якщо в авто попаде блискавка, що буде? фото

Неможливо уникнути грози особисто в літку. Кожний водій хоча б раз стикался з цим явищем у дорозі. Що буде, якщо блискавка химерно влучить в автомобіль? Чи постраждають люди, котрі на той момент перебуватимуть в салоні? Якими б сумними не були дані статистики, але вони правдиві: щороку у світі гине 6 тисяч...

 

Неможливо уникнути грози особисто в літку. Кожний водій хоча б раз стикался з цим явищем у дорозі.  

Що буде, якщо блискавка химерно влучить в автомобіль?

Чи постраждають люди, котрі на той момент перебуватимуть в салоні?

Якими б сумними не були дані статистики, але вони правдиві: щороку у світі гине 6 тисяч людей від ударів блискавки. Тобто, ризик потрапляння блискавки в нас дорівнює 1 до 600 тисяч. Здається, це мало, проте кожної доби у небі запалюється близько 8 млн блискавок по всьому світу, так що відносно люди помирають не так рідко. На щастя, в автомобіль блискавка влучає набагато рідше, але її потрапляння не виключене.

Найбільший ризик удару блискавки тоді, коли:

Машина перебуває на височині на передньому грозовому фронті;
Навколо машини немає якихось високих та масивних предметів, конструкцій, споруд, дерев та іншого;
На кузові встановлена довга антена.

Наразі не вдалось вияснити, коли блискавка б’є частіше – коли машина в русі чи коли стоїть на місці. Можливо, це й не впливає на ймовірність інциденту. Швидкість електроструму дорівнює 300 000 кілометрів в секунду, звичайна лінійна блискавка рухається наполовину повільніше.

Що буде, якщо блискавка все ж влучить?

Розглянемо дві ситуації.

Кузов зіграє роль «клітки Фарадея» - тобто, він візьме на себе всю електротравму і відведе струм в землю. Якщо немає антистатичних аксесуарів, розряд піде по мокрих покришках – при грозі зазвичай йде дощ, тому хвилюватись немає за що. А якщо шини мають металевий корд - це взагалі чудово.
На просторах Інтернету можна знайти масу фотографій, на котрих автори демонструють розплавлені від блискавки кузовні елементи. Нічого дивовижного, адже температура її дорівнює 10 000 градусів за Цельсієм. Тут навіть тугоплавкі метали не зможуть встояти. Але треба розуміти, що електрика поширюється по всій поверхні провідника і нагріти його навряд чи встигне.

Тікати з машини під час грози МНС не рекомендує – ви можете бути єдиним високим об’єктом на місцевості, ну і зі всіма наслідками…

Головне, щоб «гаряча дама з небес» не вцілила у бензобак, інакше пальне гарантовано загориться. Тоді вже покидати машину потрібно максимально швидко, адже вона згорить за якихось кілька хвилин.

Якщо так сталось, що гроза застала вас в машині, не торкайтесь металевих частин і ваш шанс вціліти набагато вищий.

Це раніше перебувати в машині під час грози було великою небезпекою, оскільки салони нічим не були оброблені і голого заліза навколо було повно. На цей час додатковим захистом була обробка салону автомобіля.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: