Завантаження ...

В які міфи стосовно дітей вірять батьки

З’явився малюк і мати починає думати вже не про себе, а про нього більшу частину часу. Ми любимо своїх дітей, хочемо дати їм найкраще і тривожимося за них. Тому переконати нас у тому, що нашому чаду загрожує небезпека, легше легкого. Звідси і з’являються сотні помилкових тверджень про виховання, розвиток та здоров’я дітей, які тільки заважають нам бути щасливими, розслабленими і компетентними батьками...

 

З’явився малюк і мати починає думати вже не про себе, а про нього більшу частину часу.  Ми любимо своїх дітей, хочемо дати їм найкраще і тривожимося за них. Тому переконати нас у тому, що нашому чаду загрожує небезпека, легше легкого. Звідси і з’являються сотні помилкових тверджень про виховання, розвиток та здоров’я дітей, які тільки заважають нам бути щасливими, розслабленими і компетентними батьками.

Ми розповімо про міфи, пов’язані з дитячим здоров’ям, в які давно пора перестати вірити.

Міф № 1: Щеплення можуть стати причиною аутизму

Зв’язок аутизму зі щепленнями – один з найбільш життєздатних і шкідливих медичних міфів. У нього немає ніякого наукового підтвердження, але зате є дата виникнення – лютий 1998 року, коли в поважному науковому журналі The Lancet була опублікована стаття лікаря Ендрю Уейкфілда. Він стверджував, що вакцина від кору, свинки і краснухи викликає аутизм. Згодом з’ясувалося, що результати дослідження були сфальсифіковані, Уейкфілда позбавили ліцензії, але міф продовжує жити. Робити щеплення безпечно, ускладнення після цього дуже рідкісні, а от не робити щеплення дійсно ризиковано: якщо ризик померти від вакцини проти кору становить 1 на 1 000 000, то ризик померти від самого кору – 1 на 1 000.

Міф № 2: Якщо гуляти без шапки, можна захворіти на менінгіт

Менінгіт викликають віруси, бактерії і грибки, і до ходіння без шапки хвороба ніякого відношення не має. З лютого по квітень менінгітом дійсно заражаються частіше, але не тому, що холодно, а тому, що люди в цей час частіше і довше перебувають в закритих, погано провітрюваних приміщеннях, а спосіб передачі цього захворювання – повітряно-крапельний. А ось вірус паротиту цілком може викликати менінгіт, і це ще один аргумент на користь щеплень.

Міф № 3: Воші з’являються у тих, хто не миється, а позбутися від них вкрай складно

Воші – це не соромно, і заражаються ними не тільки ті, хто не дотримується правил особистої гігієни. Педикульоз – звичайна дитсадівсько-шкільна хвороба, якою діти хворіють так само часто, як і ГРВІ. Позбутися від неї можна за 1 день за допомогою шампуню, який продається в кожній аптеці і густого гребінця. Воші не літають і не стрибають, вони можуть тільки переповзти з голови на голову, тому навчіть дитину не притулятися до інших дітей під час ігор або перегляду відео в телефоні і не користуватися чужими гребінцями, шпильками і одягом. Воші не живуть без господаря довше доби, тому після обробки волосся досить буде поміняти постільну білизну, а ковдри та подушки скласти в пакети і винести на ніч на балкон.

Міф № 4: Якщо дитина хвора на вітрянку, потрібні ізоляція і зеленка

До 12 років вітряна віспа переноситься легко, а у дорослих ця хвороба протікає в набагато важчій формі. Тому в західних країнах не прийнято оголошувати карантин і ізолювати дитину в разі хвороби: буде краще, якщо діти навколо теж перехворіють вчасно. Вітрянка найчастіше переноситься легко і має чіткі терміни, тому лікувати її немає необхідності – можна лише приймати антигістамінні препарати для полегшення сверблячки або жарознижуюче (крім аспірину).

Зеленка вітряну віспу не лікує, і використовувати її в якості маркера нових висипань теж не потрібно: достатньо врахувати, що дитина не заразна вже через 7-8 днів після появи перших бульбашок. Західні педіатри також дозволяють приймати душ під час хвороби, так як це може полегшити свербіж. Головне – не розтирати шкіру після миття, а дбайливо промокнути.

Міф № 5: Нежить, кашель і температура – привід залишити дитину вдома

Батьківські чати киплять від звинувачень: «Ви приводите свою дитину з соплями, а наші потім хворіють!» І все ж легкий нежить, кашель і навіть температура до 37,5 ° – це не привід залишати дитину вдома. Обмін інфекціями в дитячому колективі допомагає імунітету тренуватися. Хворіти на ГРВІ 6-8 разів на рік – це нормально. Якщо дитина відчуває себе бадьорою, досить дати їй з собою запас паперових хустинок і можна відправляти її в садочок або школу.

Міф № 6: Від порізів і подряпин може виникнути зараження крові

Не потрібно лякати дитини зараженням крові, коли вона віддирає кірку від подряпини або не хоче змащувати поріз йодом. Якщо у дитини нормальний імунітет, панікувати з приводу дрібних пошкоджень на шкірі не варто: їх досить промити водою і скропити антисептиком. Щоб уникнути ризику захворіти на правець в разі більш серйозних травм, дитина обов’язково повинна бути щепленою. Якщо імунітет ослаблений або дитина поранилася брудним предметом, наприклад осколком скла в пісочниці, то важливо ретельно обробити рану. Але не використовуйте йод або зеленку: вони сушать шкіру, і вона довше заживає.

Міф № 7: Ротавірус потрібно лікувати

Температура, блювота, діарея – у ротавірусної інфекції приємного мало. Але лікування вона не потребує і через 1-5 днів проходить самостійно. Головне, що потрібно зробити під час хвороби, – це уникнути зневоднення, тому в домашній аптечці завжди повинні бути засоби для пероральної регідратації. А деякі західні педіатри при ротавірусі радять пити колу.

Так як ротавірус є важкою кишковою інфекцією, ВООЗ рекомендує зробити відповідне щеплення.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия