Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чому на виготовлення авто не беруть нержавіючу сталь

Всі знають, що транспортні засоби потерпають від корозії. Безліч авто мають цю хворобу. Тому автомобілісти не раз замислювалися про те, чому не роблять машини з нержавіючої сталі, адже це вирішило б масу проблем. Але є кілька обґрунтувань, які доводять, що автомобілі з «нержавійки» - недосяжна розкіш. На перший погляд здається, що автомобіль з «нержавійки» - це практично, ....

 

Всі знають, що транспортні засоби потерпають від корозії. Безліч авто мають цю хворобу.  Тому автомобілісти не раз замислювалися про те, чому не роблять машини з нержавіючої сталі, адже це вирішило б масу проблем. Але є кілька обґрунтувань, які доводять, що автомобілі з «нержавійки» - недосяжна розкіш.
​​​​
На перший погляд здається, що автомобіль з «нержавійки» - це практично, економічно і дуже вигідно. Купив один раз машину і катаєшся, поки працює двигун. Але в реальності таке неможливо, і на це є мінімум 5 причин.

Причина № 1: трудомістке виробництво

Поціновувачам відомо, що нержавіюча сталь відрізняється від інших металів своєю зайвою «твердістю». У його незвичайності можна легко переконатися, якщо взяти два листи однакової товщини - один з заліза, інший з корозійностійкої сталі. Щоб зігнути другий лист, доведеться докласти набагато більше зусиль, ніж для згинання залізної варіації. А якщо використовувати «нержавійку» для кузова, доведеться робити чимало вигинів і при цьому надавати виробу акуратну форму. Це було б занадто складно.

Причина № 2: занадто дорого

Нержавіюча сталь обходиться набагато дорожче, ніж інші загальнодоступні метали. Справа в тому, що основним елементом у складі цього металу є хром, якого на планеті не так багато. Через свою рідкість хром коштує досить дорого. Якщо з такої сировини робити
машини, то їх вартість виявиться «космічною». З такими цінами машини не будуть користуватися попитом.

Причина № 3: не вистачить сировини

Ця причина ґрунтується на тому ж елементі - хромі. У всьому світі за рік добувають не більш 2 млн тонн хрому. Якщо всі ці запаси направити на виробництво автомобілів, за рік з конвеєра зійде 10 млн автомобілів. Для порівняння, один тільки «Фольксваген» випускає 3,5 млн автомобілів. Планета нездатна настільки забезпечити заводи хромом, щоб можна було без проблем штампувати машини з «нержавійки».

Причина № 4: проблематичні зварювання і фарбування

Щоб привести виріб з такої сталі в естетично привабливий і практичний вид, доведеться застосовувати спеціальні види зварювання і фарбування. Якщо хоча б трохи відхилитися від спеціально розробленої технології, сталь втратить свої антикорозійні властивості і буде некорисна. Тому для виробництва машин з «нержавійки» доведеться закуповувати дороге устаткування. Це економічно невигідно як для підприємств, так і для кінцевого покупця.

Причина № 5: збіднення виробників

Жоден завод не буде в плюсі, якщо споживач 1 раз купить машину і буде їздити на ній все життя. Автомобілі більше не будуть користуватися попитом. Можна провести аналогію з продукцією Tesla: компанія випускає шикарні, але дорогі автомобілі. Спочатку їх активно скуповували, а зараз підприємство зазнає значних збитків через низький попит.

Та ж доля чекає і звичайних автовиробників, якщо вони візьмуться випускати машини з нержавійки». Згодом у них накопичаться величезні борги через низький попит і коштовне виробництво. Та й водіям було б нецікаво все життя провести за кермом одного-єдиного «залізного коня»: кожному рано чи пізно захочеться поміняти машину.

Оцинкування залізного кузова

Сучасні автомобілі піддаються якісному оцинкуванню, тому для багатьох корозія вже не така страшна. Машина з оцинкованим кузовом - відмінне придбання, яке буде радувати свого господаря довгі роки і дозволить забути про проблеми з корозією. Найбільш просунутим в цьому питанні став завод Audi: німці почали оцинковувати ці машини ще в 80-х роках XX століття.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: