Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Дитину можно втримати від паління, дізнайтесь як

Експерти запевняють, що рівень рівень паління тютюну серед підлітків за минулі 15 років впав майже в декілька разів. В 2000 році він був 59%, зараз - 31%. Незважаючи на це він залишається високим. Діти пробують курити вже з семи років, а до 14-15 стають тютюнозалежні. Поговоримо про те, як можна вберегти свою дитину від цієї згубної звички.Що спонукає дитину ....

 

Експерти запевняють, що рівень рівень паління тютюну серед підлітків за минулі 15 років впав майже в декілька разів. В 2000 році він був 59%, зараз - 31%. Незважаючи на це він залишається високим.  Діти пробують курити вже з семи років, а до 14-15 стають тютюнозалежні. Поговоримо про те, як можна вберегти свою дитину від цієї згубної звички.

Що спонукає дитину закурити
Діти беруться за сигарету з кількох причин. Наприклад, часто це відбувається з тими підлітками, у яких курять батьки, і бажання бути як дорослі штовхає їх на це. Ще одна причина – складний перехідний період, що викликає протест, бунт. Але найголовніше, що спонукає закурити, – це тиск однолітків. До речі, звідси ж виникають наркоманія та інші патологічні залежності.

Тиск однолітків виглядає приблизно так: «якщо ти не куриш, значить ти не з нами» або «ти слабак, ти не можеш». У ситуації, коли дитина хоче бути частиною компанії, вона, швидше за все, закурить. А для підлітка визнання в колективі – найголовніше, що тільки є в житті. Дитина дуже залежна від оцінки оточення, особливо своїх однолітків. Належність до «підліткової зграї» тут набагато важливіше всього іншого.

Як уберегти від куріння
Уберегти від куріння свою дитину не так вже й важко. Достатньо всього лише навчити її відбиватися від популярних аргументів «на користь» сигарет, замінювати їх. Наприклад, підлітку в компанії говорять: «ти не куриш, ти боїшся, ти – боягуз». Якщо він не знає як на це відповісти, то швидше за все зробить свою першу затяжку. У нього немає іншого виходу. Або бути «боягузом», або закурити. Це очевидний вихід з ситуації, тому що так дитина зможе «довести» свою «сміливість». Мало хто зважиться зізнатися, що боїться. А якщо підлітка навчити якоїсь конкретної фрази, контраргументам, та ще й потренуватися, то з високою часткою ймовірності (близько 50%) дитина не закурить.

На цю тему проводилися дослідження, про які можна докладніше почитати в книзі «Соціальна психологія» Девіда Майерса. Суть їх полягала в наступному: дітей навчали відбивати аргументи. А конкретно в експерименті з першою сигаретою на фразу «ти що, боїшся?» вчили відповідати приблизно так: «якщо я закурю – це означатиме, що я боюся тебе». На аргумент «ну, що ти, як маленький!» підлітки відповідали «я дійсно буду маленьким, якщо підкорюся тобі й закурю, а я вже досить дорослий, щоб самостійно приймати рішення і не підкорятися тобі».

Дітей навчали цих фраз, репетирували їх з ними. А потім в життя їм було вже легше, тому що вони пам’ятали, що говорити, вони володіли потрібним досвідом і знаннями про те, що потрібно робити в ситуації, коли тебе втягують у куріння. І приблизно 50% випробовуваних так і не піддалися впливу однолітків взяти сигарету.

А працює тут ось такий цікавий ефект: якщо ви відбили будь-який аргумент, спрямований на вашу думку, то ваша точка зору при цьому сильно зміцнюється. Але якщо ви не змогли людину переконати відразу, першим же аргументом, або хоча б змусити засумніватися, то все – з високою часткою ймовірності вона ніколи (або принаймні найближчим часом) не змінити свою позицію, та й ваша може похитнутися.

Описаний вище спосіб, на жаль, не гарантує того, що ваша дитина не закурить і не стане вживати наркотики. Але це сильно підвищить таку ймовірність. Тому, просто навчіть вашу дитину конкретним словам як їй відповідати на пропозицію закурити. Поговоріть з нею, разом знайдіть рішення, і шансів, що ваша дитина потрапить не в «ту компанію» стане набагато менше.

Крім того, попри активну інформаційну політику, спрямовану проти куріння, вам все ж необхідно ще раз самим пояснити своїй дитині, що куріння – це серйозна залежність, від якої дуже складно позбутися. І це факт. Інакше не було б величезної кількості книг і публікацій на цю тему, тренінгів і навіть лікарів, що спеціалізуються на питанні, як кинути курити. Інакше тютюнові компанії давно б уже збанкрутували, а книга Аллена Карра «Легкий спосіб кинути палити» не була б такою популярною у всьому світі. Але універсального способу позбавитися від цієї, згубної для організму і навіть особистості, звички, на жаль, немає. Найпростіше зовсім не починати, тим більше в такому ранньому віці й під тиском «друзів».

Якщо ви зіткнулися з проблемою, коли вашу дитину залучали до куріння, і змогли самостійно розв’язати цю проблему, обов’язково поділіться в коментарях до цієї статті. Які ще ви знаєте способи вберегти дітей від сигарет?

Моя дитина
За матеріалами

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: