Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Що таке Європротокол, чим він цікавий?

Ви знали про те, що оформити ДТП можна і без поліцейських. таке право надається при ряді обставин, фіксується спеціальним бланком - Європротоколом. При цьому заповнений бланк Європротоколу буде документальним підтвердженням факту ДТП і по суті заміною довідки з поліції. Переваги Європротоколу очевидні: учасники ДТП не витрачають час на очікування поліції; винуватець ДТП не буде притягнутий до адміністративної ....

 

Ви знали про те, що оформити ДТП можна і без поліцейських. таке право надається при ряді обставин, фіксується спеціальним бланком - Європротоколом.  При цьому заповнений бланк Європротоколу буде документальним підтвердженням факту ДТП і по суті заміною довідки з поліції.

Переваги Європротоколу очевидні:
учасники ДТП не витрачають час на очікування поліції;
винуватець ДТП не буде притягнутий до адміністративної відповідальності й при цьому залишиться зі своїм водійським посвідченням;
автомобілі з місця ДТП можна буде відразу ж прибрати, чим порадувати і себе, й інших водіїв.

Але не кожне ДТП можна оформити Європротоколом і в цьому полягає основний нюанс його застосування. Європротокол можна застосувати тільки за таких умов:
у ДТП немає травмованих або загиблих;
обидва учасники ДТП тверезі, тобто не вживали наркотичні, алкогольні або лікарські спиртовмісні засоби;
кожен з учасників ДТП має поліс цивільної відповідальності ОСАГО (так звана «автоцивілка»);
сума матеріального збитку не перевищує 50 тисяч гривень.

Крім цього, ключовою умовою для оформлення Європротоколу є те, що обидва учасники ДТП згодні з обставинами аварії та один із них обов’язково визнав свою провину.

Європротокол потрібно оформляти дуже уважно. Він заповнюється кульковою ручкою, друкованими літерами, без виправлень, якщо була допущена помилка, потрібно брати новий бланк. Кожен водій заповнює свою частину, скріплює її підписом. Середня частина протоколу відведена під схему ДТП, вона заповнюється двома водіями. Сама схема повинна бути чіткою, зрозумілою й достовірною. Всі ці вимоги обумовлені в інструкції до Європротоколу.

Після оформлення Європротоколу кожна зі сторін не пізніше трьох робочих днів з дня настання ДТП повинна звернутися до свого страховика. Страховик оцінить збиток, погодить суму відшкодування і протягом 90 днів (від моменту скоєня ДТП) виплатить гроші. У разі, якщо Європротокол оформлений не правильно, в страховій виплаті може бути відмовлено.

Звичайно, Європротокол зручний, оскільки істотно заощаджує час і нерви водіїв, які потрапили в ДТП.  І в той же час він вимагає уважності, концентрації і певних знань від учасників дорожньо-транспортної пригоди, а також позбавляє винуватця ДТП можливості «передумати».

З погіршенням погодних умов автівки на літніх шинах перетворюються на небезпечний і некерований вид транспорту.

Будьте уважні на дорозі, бережіть себе та своїх близьких!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: