Завантаження ...

Українці зможуть змінювати по батькові

Нещодавно Верховна Рада прийняла закон, який дозволяє громадянам змінювати ім’я по батькові. Почне діяти він з наступного року з першого січня. Навіщо Змінювати по батькові, так само як і ім'я та прізвище, можна буде з 16 років. Крім того, змінити по батькові можна буде і з 14 років, але лише за згодою батьків чи піклувальників. Згоди одного з батьків буде достатньо, ...

 

Нещодавно Верховна Рада прийняла закон, який дозволяє громадянам змінювати ім’я по батькові. Почне діяти він з наступного року з першого січня. 

Навіщо
Змінювати по батькові, так само як і ім'я та прізвище, можна буде з 16 років. Крім того, змінити по батькові можна буде і з 14 років, але лише за згодою батьків чи піклувальників. Згоди одного з батьків буде достатньо, якщо другий помер, безвісти зник, визнаний недієздатним чи позбавлений батьківських прав. Якщо ж один з батьків проти зміни, то спір між ними вирішуватиме суд або орган опіки чи піклування. Автори ініціативи вважають, що відсутність можливості змінювати по батькові обмежувала конституційні права українців.

Зокрема, на їхню думку, оскільки закон дозволяє змінювати ім'я та прізвище, то необхідно передбачити можливість і зміни по батькові. Зокрема, якщо людина з якихось причин хоче відмовитися від того, щоб батька згадували у документах. Змінювати по батькові дозволяють закони багатьох європейських країн.

Рекомендація Європейського суду

Усунути прогалину в законодавстві, яке не дозволяло змінити по батькові, рекомендував Європейський суд з прав людини у справі "Гарнага проти України". У 2013 році суд встановив, що відсутність такого права є порушенням статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Наталя Гарнага 1968 року народження з Білої Церкви багато років жила з вітчимом, мамою та неповнорідним братом. Вона бажала тісніше пов'язати себе з родиною, взяти прізвище та по батькові вітчима.

Жінка подала заву до РАКС про зміну прізвища та по батькові, але добилась тільки прізвища вітчима - Гарнага. Але по батькові з "Володимирівна" на "Юріївна" змінити не змогла. Проте пані Гарнага не зупинилась і намагалась добитись права на зміну по батькові у судах й пройшла всі інстанції в Україні. Після чого в 2007 році звернулась до Європейського суду. Європейський суд визнав порушення 8 статті Конвенції та присудив 222 євро компенсації.

Проблеми
Дозвіл змінювати по батькові також критикували через те, що він може надто ускладнювати процедури доведення спадкоємців чи успадкування. Крім того, зміну по батькові можна буде використовувати для створення "кандидатів-клонів" на виборах.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия