Завантаження ...

Що треба казати дітям перед сном

Мало, кому доводилося чути про експеримент, що колись провели в Англії. Про нього ми дізналися з просторів інтернета, одна мати розповіла. Коли ми тільки починали боротьбу за нашого старшого сина, нам один психіатр — крім усього дуже дивного і не корисного — зробив величезний подарунок. Він розповів про один ...

 

Мало, кому доводилося чути про експеримент, що колись провели в Англії. Про нього ми дізналися з просторів інтернета, одна мати розповіла.

Коли ми тільки починали боротьбу за нашого старшого сина, нам один психіатр — крім усього дуже дивного і не корисного — зробив величезний подарунок. Він розповів про один експеримент, який провели десь в Англії (можу помилятися, бо все з його слів). Мами хворих на туберкульоз дітлахів щоночі проводили простий ритуал. Після того, як дитина заснула, вони чекали активної фази сну — це десь хвилин через п’ятнадцять. А потім говорили дитині прості слова:

“Я люблю тебе. Я пишаюся тобою. Я дуже рада, що ти мій син. Ти найкращий син для мене”.

Текст приблизно такий — для всіх однаковий. І порівнювали цих дітлахів з іншими — з аналогічними діагнозами, але мами яких нічого їм не нашіптували в ночі. Малюки, які отримують мамині нічні визнання в любові, видужували набагато швидше. Ось така материнська магія.

Ми практично відразу почали це впроваджувати. Куди простіше — на відміну від більшості терапій, це безкоштовно, завжди під рукою. Спершу я говорила те, що було покладено за сценарієм. Потім почала проявляти імпровізації. Минуло вже п’ять років, а я досі нашіптую різні слова своїм хлопчакам. Кожному з них і майже щоночі. Мені складно говорити про конкретні результати, але аутизму у Дані вже немає. І я впевнена, що мої нашіптування зіграли свою роль. Але все-таки є дещо, що отримуємо і я і діти. Це важливо розуміти — магія працює в обидві сторони! Отримують щось дуже важливе і мама, і дитина. У кожного це «Щось важливе» своє.

ЩО ЦЕ ДАЄ?

Відчуття близькості з кожною дитиною.

Це ні з чим не порівнянне відчуття. Скільки б їм не було років, в момент сну вони схожі на маленьких ангелів. Удень їх буває не так просто обійняти або потримати на руках — у них вже стільки справ! А вночі я обіймаю кожного з них, кажу про те, що важливо для нас обох. І я відчуваю, як зростає і міцніє наша близькість.

Індивідуальний час для кожного.
У потоці днів я не завжди можу приділити кожному персональний час. Найчастіше ми всі разом, однією командою. Граємо, спілкуємося, їмо — все разом. Але в цей момент кожен з них — особливий. Тому що кожному я говорю різні слова. Виходячи з того, що зараз хочеться і потрібно сказати саме цьому малюкові. Я можу сказати щось важливе, що вдень було б не почуте. Дні бувають різні. Іноді від великої кількості інформації або солодощів малюки можуть поводитися не дуже добре, і це ускладнює наше спілкування. Але коли я вночі шепочу їм на вушко про те, як я їх люблю, все це залишається в минулому. Сварки, нерозуміння, образи.

Дитина відчуває любов. Якось я прочитала про те, що дитині варто частіше говорити таку фразу: «А ти знаєш, що якби могли вибрати, то з усіх дітей світу ми б вибрали тебе».

Коли я вперше сказала це Матвію, він був в захваті й подиві одночасно. Він ходив і повторював: «Що, правда мене???».

Так я зрозуміла, що дітям дуже важливо відчувати, що вони особливі, що вони важливі та потрібні, саме такі, які вони є. Тепер ця фраза поряд з «А я тобі сьогодні говорила, що я тебе люблю?» міцно влаштувалася в нашому житті.

Більш того, Матвій — оскільки поки він найбалакучіший — у відповідь завжди говорить про те, що він би вибрав нас, як батьків і обов’язково вибрав би своїх братиків. Я постійно говорю важливі фрази. У розстановочній терапії є таке поняття як «фрази, які дозволяють» — фрази, які ми говоримо під час розстановки, і вони змінюють світовідчуття людей, лікують їх душі. Слова зазвичай прості — про любов, прийняття, жалі. Так ось я виявила, що якщо важливі фрази говорити своїм дітям вночі, то багато проблем вирішуються самі. Наприклад, з ієрархією в сім’ї.


ЯКІ ФРАЗИ БУВАЮТЬ І ЯКІ ГОВОРЮ ЗАЗВИЧАЙ Я:

«Я твоя мама, а ти мій син». Ця фраза допомагає, якщо ви не відчуваєте зв’язку з дитиною, саме душевного зв’язку. А також якщо у вас порушена ієрархія — і незрозуміло, хто чия мама.

«Я велика, а ти маленький». Ця фраза знову ж про ієрархію. А крім того вона допомагає подорослішати у відносинах з дітьми. Діти дуже сильно розслабляються, коли мама стає дорослою, нарешті.

«Я даю, а ти бери». Це знову про ієрархію, про перебіг енергії. Допомагає, якщо мама намагається з дітей енергію «викачувати».

«Ти найкращий син для мене». Тут можна додати ще черговість дитини. Адже у мене, наприклад, не один син — а цілих три. І кожен з них хороший на своєму місці.

«Ти саме той син, який потрібен нам». Це допомагає дитині відчувати свою цінність, свою «хорошість». Особливо рекомендую фразу тим, хто постійно свою дитину порівнює з іншими — не в її користь.

«Тобі не потрібно нічого для мене робити, я люблю тебе за те, що ти є». Багато обуряться. Але фраза не про те, що ти можеш не мити посуд. А скоріше про те, що заради мене ти не повинен нести родові динаміки.

«Я дуже рада, що ти є». Особливо допомагає тим, для кого дитина була не дуже бажаною.

«Я рада, що ти хлопчик». Якщо ви, наприклад, хотіли дівчинку і довго не могли прийняти стать своєї дитини.

«Ми з татом тебе дуже любимо, ти наш син» — ключове слово тут «наш». Допомагає, якщо у вас є тенденція дітей перетягувати, втягувати та ділити.

«Ти такий же як твій тато», «Твій тато — найкращий тато для тебе», «Я дозволяю тобі любити тата і брати від нього» — якщо у вас з батьком дитини конфлікт, якщо він не бере участь у вихованні малюка або ви у сварці.

Але навіть для тих батьків, які разом, фраза буває корисною. Якщо мама не приймає тата і не дає йому активно займатися дитиною.

«Мені дуже шкода». Фраза підходить, якщо протягом дня ви посварилися, не було розуміння, карали, зривалися. Не варто благати про прощення — це порушує ієрархію. А ось вибачитися — і сказати, що вам дуже шкода, варто.

«Я пишаюся тобою». Особливо допомагає, коли ви намагаєтеся з дитини зробити того, ким вона не є — і ким можливо, ніколи не буде. Допомагає і для тих дітей, які дуже відрізняються від інших — особливих, наприклад.

«Я люблю тебе». Три чарівних слова від усього. Якщо в них вкладено це почуття. Тобто якщо ви вимовляєте НЕ машинально якісь склади та літери, а з усім серцем видихаєте визнання в любові.

ЯК ВИБРАТИ ФРАЗИ?

Можна і потрібно пробувати різні. І ви зрозумієте, які для вас і дитини зараз важливі та потрібні. Наприклад, по собі помічаю, що після тієї фрази, яка дуже важлива сьогодні саме для мене, відбувається — само по собі — глибокий видих. Щось розслабляється всередині. Те ж саме з дитиною. Коли їй важливо щось зараз почути, наприклад, про те, що ви нею пишаєтеся, вона видихає і розслабляється. Просто поспостерігайте. Іноді такі знаки не відразу помітні, іноді вони не такі яскраві. Але критерій зазвичай один — якесь розслаблення.

На проголошення чарівних фраз потрібно налаштуватися. Не можна, як я вже говорила, робити це механічно. Важливо підійти до процесу з душею, а не похапцем. Мовляв, зараз три хвилини повторю з папірця, і все стане добре. Найскладніша робота відбувається всередині. Щоб слова були магічними, їх цієї магією потрібно заряджати. А заряд, потрібний нашим дітям, знаходиться в нашому серці. Іноді для того, щоб сказати такі прості слова, потрібно спочатку сказати щось схоже своїм батькам (в серце).

Я знаю дівчаток, які під час перших сеансів ридали над сплячим малюком. Від свого власного дитячого болю. Але магія тому і магія, що вона лікує. У тому числі й наші, материнські, серця. Сеанс не повинен бути довгим. Це всього лише три-п’ять хвилин. Але дуже емоційно насичені п’ять хвилин. Важливо робити це регулярно і по чуть-чуть. Маленькими кроками. А не намагатися один раз за тиждень нашепотіти три години любові. Ми ж їмо кожен день по кілька разів, а не робимо це тільки в неділю, вірно?

І крім того, не забувайте говорити такі фрази й удень, між справою, без жодного приводу. Обіймати їх просто так, якщо проходили повз. Чмокнути у потилицю, яка сидить поряд. Це те, що діти запам’ятають на все життя. І швидше за все, саме це вони й будуть згадувати. Не можна недооцінювати силу слів матері. Для того, щоб визнати це, згадайте, які слова вашої мами ви пам’ятаєте і зараз, через тридцять, сорок років. І які з них були для вас важливими. Ця магія доступна вам завжди, не варта грошей, для цього не потрібно нічого особливого. Просто дочекатися, коли ваш малюк буде солодко сопіти — і прошепотіти йому щось важливе на вушко.

“Я люблю тебе. Я пишаюся тобою. Ти найкращий син для нас з татом”

Що може бути простіше та чарівніше, ніж такі слова, сказані серцем люблячої матері?

Ольга Валяєва

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия