Завантаження ...

Що являє собою амбулаторна допомога зараз

Спеціалізована амбулаторна медична допомога - це така допомога, коли хворий отримує її без госпіталювання. Це консультації від таких лікарів як, наприклад, хірург, офтальмолог, травматолог, а також проведення ними лікувальних процедур, або малих хірургічних втручань, досліджень та обстежень. Всі ці послуги пацієнт отримує без госпіталізації - або в ....

 
Спеціалізована амбулаторна медична допомога - це така допомога, коли хворий отримує її без госпіталювання. 

Це консультації від таких лікарів як, наприклад, хірург, офтальмолог, травматолог, а також проведення ними лікувальних процедур, або малих хірургічних втручань, досліджень та обстежень. Всі ці послуги пацієнт отримує без госпіталізації - або в амбулаторних умовах, або в умовах денного стаціонару.

Ця допомога є безоплатною для пацієнта, якщо він звертається для її отримання за направленням свого лікаря.

❗ До певних фахівців можна потрапити без направлення, це - гінеколог, психіатр, педіатр, лікар, у якого пацієнт із хронічними захворюваннями перебуває під медичним наглядом, стоматолог, нарколог, фтизіатр https://bit.ly/3hjyVEb. Але, якщо необхідність візиту, наприклад, до стоматолога пацієнт може самостійно визначити, то до фтизіатра - не завжди. Тому логічно, якщо пацієнт спочатку відвідає свого сімейного лікаря, щоб отримати подальше скерування для дійсно потрібного, за станом здоров’я, вузького фахівця чи на потрібну маніпуляцію, обстеження тощо.

Амбулаторна допомога включає такі безоплатні послуги за програмою медичних гарантій:
📌 консультації вузьких спеціалістів;
📌 інструментальні обстеження (рентген, УЗД, ендоскопічні, електрофізіологічні тощо);
📌 загальноклінічні та біохімічні лабораторні обстеження;
📌 лікування в амбулаторних умовах (денне) включно з малими хірургічними операціями;
📌 ведення вагітності;
📌 медичну реабілітацію в амбулаторних умовах;
📌 ургентну стоматологічну допомогу всім та планову дітям до 16 років.

❗ Нагадаємо, що ургентна стоматологічна допомога надається в термінових випадках: при болях чи дискомфорті у щелепі, наривах на яснах, які часто супроводжується підвищенням температури й головним болем, вибитих чи травмованих зубах. Планова стоматологічна допомога – та, яка може чекати: профілактичні огляди, професійна гігієна, ортодонтія, протезування, лікування пародонтиту, гінгівіту тощо.

❓ Як отримати амбулаторну допомогу безоплатно:
1️⃣ прийти до лікаря, з яким укладена декларація, або лікуючого лікаря на консультацію чи обстеження;
2️⃣ отримати направлення на послугу;
3️⃣ обрати медичний заклад, який має угоду з НСЗУ, і отримати послугу. Нагадуємо, для отримання консультації лікаря-спеціаліста, проведення обстеження чи процедури пацієнт може обрати будь-який медзаклад, незалежно від свого місця проживання чи прописки. Це може бути комунальний заклад чи приватний, або лікар-ФОП. Головне - наявність контракту з НСЗУ на надання амбулаторної медичної допомоги.

Перелік таких медзакладів можна знайти на сайті НСЗУ https://nszu.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-contracts. Або ж можна зателефонувати до нашого контакт-центру за номером 16-77, і оператори підкажуть вам, де найближчий до вас заклад, в якому ви можете отримати потрібну вам послугу.

У невідкладних станах пацієнт може звернутися до лікаря-спеціаліста без направлення, НСЗУ сплачує за такі звернення. Крім того, екстрена медична допомога надається безоплатно усім без направлення й декларації.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия