Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як купити квартиру: правила, особливості, поради

Українці хоча б раз у житті зіштовхуються з покупкою квартири. Це відповідальний крок, що вимагає юридичної підготовки. Незнання чинних законів не звільняє від негативних наслідків. Нехтуючи правилами, покупець може залишитися без грошей і житла. Тому він повинен розбиратися в нюансах роботи ринку, вміти виявляти дефекти нерухомості та торгуватися з продавцем.

Українці хоча б раз у житті зіштовхуються з покупкою квартири. Це відповідальний крок, що вимагає юридичної підготовки. Незнання чинних законів не звільняє від негативних наслідків. Нехтуючи правилами, покупець може залишитися без грошей і житла. Тому він повинен розбиратися в нюансах роботи ринку, вміти виявляти дефекти нерухомості та торгуватися з продавцем.

Ризики, які супроводжують угоду

Вирішуючи житлове питання, потрібно знати, як правильно знайти вторинне житло. Покупець повинен враховувати ризики що існують звертаючи увагу на важливі моменти. Серед найчастіших проблем, з якими стикаються українці варто виділити:

  • Перехід нерухомості в статус недобудови. Проблема актуальна з квартирами в новобудові. Іноді через розорення забудовника або з інших причин будівництво заморожується на невизначений термін.
  • Юридично проблемне житло. Це стосується первинних і вторинних квартир, у яких бувають проблеми з документами. В результаті відчуження житлоплощі заборонено законом і будь-які угоди будуть визнані недійсними.
  • Незаконні махінації з договором. Часто угода між покупцем і продавцем містить невигідні пункти для першого учасника. В результаті власник нерухомості може оскаржити угоду в суді.
  • Підробка документів. З огляду на розвиток цифрових технологій, шахраї навчилися підробляти різну документацію. При цьому простому покупцеві складно визначити справжність паперів що існують.

Існує безліч нюансів, які важливо враховувати покупцеві що вирішив поліпшити житлове питання.

Вторинне житло: моменти що заслуговують на увагу

Важливо звертати увагу на різні моменти при перевірці житла та власника. Експерти радять:

  • Звіряти дані в техпаспорті на квартиру з інформацією в паспорті продавця. Важливо щоб у документах фігурувала одна особу. Це буде прямим підтвердженням, що покупець співпрацює безпосередньо з власником квартири.
  • Перевіряти термін дії нотаріального доручення. Це важливо якщо інтереси власника квартири являє довірча особа. При цьому не можна передавати гроші посереднику.
  • Чи не погоджуватися на покупку квартири, яка часто міняла власників. Зазвичай таке житло має юридичні або технічні проблеми.
  • Переконатися в адекватному душевному стані продавця. Якщо квартиру продає недієздатна або залежна від алкоголю і наркотиків особа угода буде визнана недійсною.
  • Перевіряти наявність обтяжень на нерухомість. Якщо квартира знаходиться в заставі або під арештом — угода вважається незаконною. Дізнатися таку інформацію можна з розширеної виписки з реєстру речових прав.

Також важливо враховувати й інші моменти, а зокрема, наявність незаконного перепланування. Якщо воно є потрібно вимагати у продавця його законного оформлення в БТІ.

Юридичні аспекти угоди

На думку юристів існує пакет документів обов'язкових для перевірки при покупці нерухомості:

  • Документ, що підтверджує виникнення майнових прав на нерухомість.
  • Розширена виписка з реєстру речових прав. У ній вказується наявність обтяжень та інших нюансів, які забороняють відчуження нерухомого майна.
  • Виписка з ЖЕКу або будинкової книги про всіх зареєстрованих у квартирі. Особлива увага приділяється особам, які не досягли повнолітнього віку.
  • Згода опікунських органів на відчуження житла у випадку з прописаними неповнолітніми дітьми.
  • Нотаріально завірена згода одного з подружжя якщо квартира є спільно нажитим майном.
  • Виписка з БТІ, що підтверджує відсутність неоформленого перепланування.

Віддаючи гроші за житло обов'язково отримати письмову розписку. Вона повинна бути написана безпосередньо власникам нерухомості. Це буде офіційним доказом передачі грошей.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: