Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як безкоштовно отримати ліки українським захисникам?

Учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі Закон), передбачена пільга щодо безоплатного одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів. Які ліки та в разі яких захворювань мають ...

 

Учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі Закон), передбачена пільга щодо безоплатного одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів.

Які ліки та в разі яких захворювань мають право безкоштовно отримати воїни і який наразі існує порядок їхнього одержання, вивчав кореспондент АрміяInform.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 року № 1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань» (далі Постанова) визначено, що відпуск лікарських засобів безоплатно і на пільгових умовах у разі амбулаторного лікування провадиться аптеками за рецептами, виписаними лікарями лікувально-профілактичних закладів за місцем проживання та у відомчих лікувально-профілактичних закладах і лише для лікування вдома, а не в лікарні.

Ветерани військової служби, учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, постраждалі учасники Революції Гідності та особи, на яких поширюється дія Закону, мають право отримати безоплатно лікарські засоби за рецептами лікарів незалежно від розміру середньомісячного сукупного доходу їхньої сім’ї.

Постановою затверджений перелік категорій захворювань, у разі амбулаторного лікування яких, лікарські засоби для пільговиків відпускаються безоплатно. Це, зокрема, онкологічні та гематологічні захворювання, цукровий і нецукровий діабет, ревматизм, ревматоїдний артрит, пухирчатка, системний гострий вовчак, системні, хронічні, тяжкі захворювання шкіри, сифіліс, лепра, туберкульоз, аддісонова хвороба, гепатоцеребральна дистрофія, фенілкетонурія, шизофренія та епілепсія, психічні захворювання (особам з інвалідністю І та ІІ груп, а також хворим, які працюють в лікувально-виробничих майстернях психоневрологічних і психіатричних закладів), стан після операції протезування клапанів серця, гостра переміжна порфірія, муковісцидоз, тяжкі форми бруцельозу, дизентерія, гіпофізарний нанізм, стан після пересадки органів і тканин, бронхіальна астма, хвороба Бехтерєва, міастенія, міопатія, мозочкова атаксія Марі, хвороба Паркінсона, інфаркт міокарду (перші шість місяців), дитячий церебральний параліч, СНІД, ВІЛ-інфекція, післяопераційний гіпотиреоз, також із приводу раку щитоподібної залози, гіпопаратиреоз та вроджена дисфункція кори наднирників.

Безоплатний відпуск лікарських засобів за переліченими категоріями захворювань проводиться лише у разі амбулаторного лікування основного захворювання, за яким хворим надано пільги.

Поряд із цим Постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 року № 333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» визначений повний перелік лікарських засобів, що можуть відпускатися воїнам безоплатно.

Наразі законодавством не передбачено жодних обмежень щодо грошової суми та періодичності отримання ліків на одного пільговика. Тож, хворий має право на отримання такої кількості ліків, якої потребує, однак лише за наявності рецепта лікаря.

При цьому пересічному учаснику бойових дій, аби отримати ліки безкоштовно, треба з’ясувати у лікаря, який безпосередньо проводить лікування, про місцеперебування державної аптеки, яка закріплена за медичним закладом, та надати провізору аптеки пільгове посвідчення та рецепт лікаря.

Також відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків» (далі Наказ) у рецепті повинні бути зазначені прізвище та ініціали лікаря, який виписує рецепт, його підпис та особиста печатка — це є обов’язковою умовою, аби отримати ліки безкоштовно. Цим Наказом передбачено, що на рецептах зазначається і міжнародна непатентована назва необхідного лікарського засобу, за умови її відсутності — торговельна назва. Це робиться з метою заміни лікарських засобів на аналогічний препарат іншого виробника в разі його відсутності.

Досить часто трапляються випадки, коли воїнам відмовляють у наданні необхідних ліків. Причини можуть бути різні. Аби розв’язати це питання, треба насамперед письмово звернутися до завідувача аптеки чи головного лікаря медичного закладу, в якому був виданий рецепт, про наявність або відсутність необхідних лікарських засобів. Надалі, за умови наявності необхідних ліків, необхідно направити звернення до структурних підрозділів охорони здоров’я органів місцевої влади для відповідного реагування.

Проте інколи буває, що ліки потрібні терміново, а відповідь на звернення ще не надходила. В цьому разі потрібно обов’язково зберігати всі чеки на купівлю ліків, аби надалі, в разі законних підстав, повернути свої кошти, під час розгляду компетентними органами звернення або в разі виняткових обставин, в порядку оскарження протиправних дій відповідних посадових осіб у суді.

Так, рішенням Верховного Суду від 07 червня 2018 року (справа № 296/3336/16) інваліду війни 2-ї групи було відмовлено у грошовій компенсації безоплатного одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів у зв’язку з тим, що при розгляді справи не було доведено, що ліки були придбані саме за рецептами лікарів. Відповідно до поданих документів, що містять перелік лікарських засобів, було відсутнє прізвище та печатка лікаря, що надалі не було прийнято судом до уваги.

Водночас рішенням Лисичанського міського суду Луганської області, яке набрало законної сили, від 05 лютого 2018 року (справа № 415/7699/17) було відновлено право позивача, інваліда війни 2-ї групи, щодо відшкодування витрат на лікування у сумі 7215 (сім тисяч двісті п’ятнадцять) гривень. Як доказ були долучені належним чином оформлені лікарські рецепти, фіскальні та товарні чеки тощо.

Аналогічну правову позицію з питань захисту законних інтересів інваліда війни 2 групи та учасника бойових дій висловив і Івано-Франківський окружний адміністративний суд (справа № 0940/1972/18). Центральна районна аптека, відповідач по справі, заперечувала вимоги щодо стягнення грошової компенсації за ліки, посилаючись на відсутність коштів у бюджеті для фінансування надання медикаментів пільгової категорії громадян. Проте, на переконання суду, відсутність коштів у бюджеті на фінансування медикаментів для пільгової категорії громадян не є підставою невиконання своїх зобов’язань.

13

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: