Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як отримати виплату допомоги по частковому безробіттю?

Що робити, якщо підприємство, на якому Ви працевлаштовані, зупинило/скоротило свою діяльність через карантин? У такому випадку можлива виплата допомоги по частковому безробіттю (з коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття). Допомога по частковому безробіттю надається ....

 

Що робити, якщо підприємство, на якому Ви працевлаштовані, зупинило/скоротило свою діяльність через карантин? У такому випадку можлива виплата допомоги по частковому безробіттю (з коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття).

Допомога по частковому безробіттю надається підприємствам незалежно від їх форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов’язана з виробництвом продукції. Сума допомоги по частковому безробіттю на період карантину надається роботодавцям на строк зупинення (скорочення) діяльності та протягом 30 календарних днів після завершення карантину в разі сплати роботодавцем єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом шести місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності.

Звернутися за отриманням допомоги повинен Ваш роботодавець, подавши заяву (в довільній формі) та перелік документів, визначений постановою КМУ від 22 квітня 2020 р. № 306 до центру зайнятості за місцем сплати ЄСВ.

Розмір: допомога встановлюється за кожну годину втраченого робочого часу із розрахунку 2/3 тарифної ставки окладу та не може перевищувати розмір мінімальної заробітної плати у 2020 році: (4 723 грн).

Допомога не виплачується працівникам за сумісництвом, особам, які отримують пенсію та працівникам, які письмово відмовилися від працевлаштування (тимчасового переведення) на підходящу роботу на підприємстві з повним робочим днем (тижнем).

Кошти на окремий рахунок роботодавця перераховуються центром зайнятості (після перевірки поданого пакету документів і укладення договору з роботодавцем) щомісяця і повинні бути виплачені працівникам у строк не більше ніж 3 робочі дні після їх надходження на рахунок роботодавця.

Якщо особа, яка отримувала таку допомогу буде звільнена протягом шести місяців (якщо допомога виплачувалася менше ніж 180 календарних днів, – протягом періоду, що дорівнює періоду виплати допомоги) з дня закінчення виплати допомоги:
- за угодою сторін,
- внаслідок змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників (це не стосується випадків повної ліквідації підприємства),
- за власним бажанням працівника, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору,
роботодавець повинен повернути Фонду ту допомогу на період часткового безробіття, яка була виплачена особі в повному обсязі.

Як проконтролювати звернення роботодавця за отриманням випл
ати?
Якщо Вас ознайомили з наказом про зупинення/скорочення діяльності, можна звертатися (письмово) до роботодавця та (або) центру зайнятості для отримання інформації про подання документів/укладення договору, або звертатися за захистом своїх інтересів до профспілкової організації.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: