Завантаження ...

Реєстрація місця проживання дитини без згоди другого із батьків

Дуже часто один із батьків (переважно мати), з яким проживає неповнолітня дитина, стикаються із проблемою, що зняти із реєстрації, а також реєстрація фактичного місця проживання дитини неможлива без присутності, або письмової нотаріально посвідченої заяви (згоди) другого із батьків. В більшості випадків, відмова батька...

 

Дуже часто один із батьків (переважно мати), з яким проживає неповнолітня дитина, стикаються із проблемою, що зняти із реєстрації, а також реєстрація фактичного місця проживання дитини неможлива без присутності, або письмової нотаріально посвідченої заяви (згоди) другого із батьків.

В більшості випадків, відмова батька не має під собою мотивованого обґрунтування, а спричинена виключно байдужістю, або бажанням «насолити» колишній дружині; часто, неможливість подання подібної заяви (згоди) спричинена також втратою зв'язків між колишнім подружжям та знаходженням одного з них за межами України.

Оскаржувати дії посадових осіб Відділу реєстрації місця проживання в порядку адміністративного судочинства не доцільно, адже їх відмова у реєстрації дитини без згоди батька цілком відповідає обов'язковим для них приписам Закону. Зокрема, як ст. 160 Сімейного кодексу України, як ст. 6 ЗУ «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», так і п. 18 Правил реєстрації місця проживання чітко регламентують, що реєстрація місця проживання особи за заявою законного представника (яким є батьки) здійснюється за згодою інших законних представників.

Разом з цим, єдиний, як на мою думку, та прямо передбачений законодавством вихід із даної ситуації є – це механізм, визначений тим же п. 18 Правил реєстрації місця проживання, де передбачено, що у разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами місце проживання дитини реєструється разом з одним із батьків за відсутності згоди другого з батьків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування.

Не зважаючи на те, що в розумінні ст. 161 Сімейного кодексу України, вирішення судом питання проживання дитини разом з одним із батьків доцільне виключно, якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди і між ними існує спір з приводу того, з ким із них буде проживати дитина, Верховний Суд роз'яснює, що, враховуючи визначений нормативно - правовим актом порядок реєстрації місця проживання дітей до 14 років, рішення суду про визначення місця проживання дитини є єдиною підставою для реєстрації місця проживання дитини, незалежно від стосунків батьків, отже, таке судове рішення буде ефективним способом захисту прав дитини.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия