Завантаження ...

Майже 300 тисяч українців не зможуть отримати вищу освіту через наказ Міносвіти

У Міністерстві освіти і науки хочуть поміняти правила отримання вищої освіти для студентів, які хочуть відновити навчання або перевестися з одного університету в інший. Для цього вони повинні заново пройти зовнішнє незалежне оцінювання. Як повідомляє Lenta.UA, ...

 

У Міністерстві освіти і науки хочуть поміняти правила отримання вищої освіти для студентів, які хочуть відновити навчання або перевестися з одного університету в інший. Для цього вони повинні заново пройти зовнішнє незалежне оцінювання.

Як повідомляє Lenta.UA, Міністерство освіти і науки України підготувало проект наказу "Про затвердження Положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, а також надання їм академічної відпустки". У разі його прийняття вже наступного року без доступу до вищої освіти може виявитися майже 300 тисяч українських громадян. Згідно з проектом міністерського наказу, передбачається, що студенти при поновленні та переведенні з університету в університет мають проходити ЗНО заново.

"На думку експертів у сфері освіти, це не лише порушує законодавство в цілому, але й не відповідає державним інтересам. По-перше, фактично йдеться про порушення конституційних прав на отримання вищої освіти громадянами України, які з певних причин перервали навчання у закладах вищої освіти кілька років тому. Тепер же при поновленні або переведенні в інший університет ці студенти вимушені будуть здавати ЗНО, яке щорічно змінюється разом із навчальними програмами. А значить, здати його буде вкрай непросто, що автоматично "відсіє" людей, чия провина полягає лише в тому, що хтось у Міносвіти вирішив використовувати "революційну" технологію замість старої-доброї здачі академрізниці, яку до цього використовували десятиліттями", - йдеться в матеріалі.

"По-друге, "завдяки" бездумному використанню ЗНО створюються абсолютно штучні перешкоди для повернення до України наших громадян, що навчаються за кордоном. Річ у тім, що програма ЗНО – спеціалізована: і студент із Європи або США позбавлений можливості належним чином підготуватися до оцінювання. Іншими словами, шанси учня з Оксфорду чи Кембріджу на успішне переведення в КПІ або Нацуніверститет імені Т.Шевченка – мізерні. Учень, хай у нього буде розуму аж понад голову, просто не здасть ЗНО", - наголошується в статті.

У разі прийняття даної норми, зазначають експерти, це призведе до значного відтоку учнів в інші країни. Також є небезпека того, що у вузах почнуться скорочення викладацького складу. "За даними ДП "ІнфоРесурс" МОН України, лише минулого навчального року (2018-2019 років) були поновлені/переведені 284 605 осіб у 1115 навчальних закладах. І можна не сумніватися, що й цього року очікується приблизно така ж кількість людей, які захочуть перевестися або поновитися. Але вони фізично не зможуть для цього скласти іспити", - стверджує автор статті.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия