Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Масштабна та важлива виставка

До 35-ї роковини аварії на ЧАЕС на ВДНГ відкрили мультимедійну виставку «Чорнобиль. Подорож» Глава держави Володимир Зеленський спільно з генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергетики Рафаелем Маріано Гроссі, Прем’єр-міністром України Денис Шмигаль, першим заступником Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Богдан Боруховський (Bogdan Borukhovskyi),...

До 35-ї роковини аварії на ЧАЕС на ВДНГ відкрили мультимедійну виставку «Чорнобиль. Подорож»
Глава держави Володимир Зеленський спільно з генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергетики Рафаелем Маріано Гроссі, Прем’єр-міністром України Денис Шмигаль, першим заступником Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Богдан Боруховський (Bogdan Borukhovskyi), Міністром культури та інформаційної політики Олександром Ткаченком та іншими почесними гостями відвідали мультимедійну виставку «Чорнобиль. Подорож» на ВДНГ. Її відкрили до 35-ї річниці аварії на ЧАЕС. Завдяки сучасним технологіям та інсталяціям виставка дає можливість перенестися в Зону відчуження.

Вона розповідає чим жила радянська Україна та світ у 1986 році - перемога «Динамо» в Кубку володарів кубків УЄФА, тріумф пісні «We are the world», виведення радянських військ з Афганістану, підписання договору про будівництво 35-кілометрового тунелю під протокою Ла-Манш, вибух «Челенджер 10», гибель 1746 сільських жителів в Камеруні через викид отруйних газів з озера Ніос, та звісно і сама Чорнобильська катастрофа.

Тут відвідувачі побачать багато матеріалів про аварію на ЧАЕС та її ліквідацію, про людей, долі яких нерозривно пов’язані з подіями 26 квітня 1986 року. Під одним із трьох куполів павільйону #1 на ВДНГ розміщені унікальні експонати з музеїв, що досліджують тему Чорнобильської катастрофи. Центральним об'єктом є 3-D модель скульптури «Прометей» Юлія Синькевича. Вона символізує підкорений і подарований людству вогонь. Після катастрофи скульптуру перенесли з Прип’яті до станції ЧАЕС, щоб зберегти пам’ятник.

Один з блоків виставки акцентує на важливості Чорнобиля для світової науки та вивчення ролі атомної енергетики. Цікавим та зворушливим є блок “Люди”. У ньому розповідаються реальні життєві історії ліквідаторів, місцевих мешканців того часу, самоселів. Кожна історія торкається душі. Під час екскурсії виставкою офіційним особам продемонстрували архівні світлини та відеоматеріали, роботи світових митців, а також знаменитої української художниці Марії Примаченко, присвячені Чорнобилю.
Блок «Природа» розповідає про радіоактивне випромінювання та його вплив на флору та фауну. У режимі віртуальної реальності за допомогою спеціальних окулярів показує, що зараз відбувається з природою в Чорнобильській зоні відчуження. Тут можна побачити інтерактивне відео з висоти польоту над Чорнобилем, Прип'яттю, Аркою, селом Залісся, яке стало стовідсотково відповідати своїй назві. А також відео Саркофагу, створення Арки, насування Арки на 4 блок ЧАЕС.
Під другим куполом павільйону розміщений кінозал на 20 місць, де за розкладом будуть показувати обрані документальні і художні стрічки про Чорнобильську катастрофу. А сьогодні під куполом кінозалу розміщується проєкція логотипу Чорнобилю, який на очах відвідувача змінюється щороку.
Завершує експозицію павільйон з живим лісом. Під 20-метровим куполом, що пропускає денне світло, демонструється сила природи, яка здатна подолати будь-які наслідки людської діяльності. Вона представлена видами дерев, які ростуть у Чорнобильській зоні.
Виставку створено з ініціативи Офіс Президента України Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерство культури та інформаційної політики України разом з Державне агентство України з управління зоною відчуження. Концепцією та реалізацією проєкту займалася агенція Gres Todorchuk. Для відвідувачів виставка відкриється після скасування карантинних обмежень.

Роман Абрамовський
Олександр Шуст (Oleksandr Shust)
Татьяна Гоцуенко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: