Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Сьогодні уночі в Прип’яті запалять свічки

Сьогодні уночі на 26 квітня в місті Прип’ять запалять 35 свічок. У ніч з 25 на 26 квітня, о 1.23 ночі, у м. Прип'ять у пам'ять про Чорнобильську трагедію запалять 35 свічок - за кількістю років, що минули з моменту аварії. Про це розповів організатор акції, Голова громадської ради при ДАЗВ та президент МГО "Прип'ять.ком" Олександр Сирота. За задумом авторів, запалювання ...

Сьогодні уночі на 26 квітня в місті Прип’ять запалять 35 свічок.
У ніч з 25 на 26 квітня, о 1.23 ночі, у м. Прип'ять у пам'ять про Чорнобильську трагедію запалять 35 свічок - за кількістю років, що минули з моменту аварії. Про це розповів організатор акції, Голова громадської ради при ДАЗВ та президент МГО "Прип'ять.ком" Олександр Сирота. За задумом авторів, запалювання свічок пам'яті буде інтегроване у мистецьку акцію, яка повинна буде розкрити історію міста, розповісти про Прип'ять наших днів, а також символічно показати роль Чорнобиля у загальнонаціональному контексті.
Відкриватиме акцію колаборація Музично-поетичного проєкту "Евтерпа" та PRIPYAT.Pianos композитора Володимира Савіна. Поети "Евтерпи" зачитають вірші відомих "чорнобильських" авторів та власні твори під музичну імпровізацію, що виконуватиметься на віртуальному інструменті, створеному за допомогою запису покинутих у м. Прип'ять піаніно. Провідною темою цієї частини акції стане самотність, яку завжди відчуватимуть люди, змушені покинути свої домівки. На екрані, встановленому на центральній площі Прип`яті, демонструватимуться архівні кадри, зняті тут колись до аварії. На завершення цієї частини акції автори звернуться до культового фільму "Поріг" режисера Роллана Сергієнка та героїв цього фільму.
Під час церемонії запалення свічок проходитиме служба Православної Церкви України. У цей час проєкт ARTEFACT презентує діджитал-ікону "Чорнобильський Спас", на якій ліквідатори аварії на ЧАЕС зображені на рівні зі святими та фігурує відома Чорнобильська сосна - образ, що не придуманий людиною - водночас схожий і на хрест, і на тризуб, що є малим гербом України. Службу разом зі служителями Михайлівського Золотоверхого собору проведе Архиєпископ Полтавський і Кременчуцький Федір.
Третьою частиною акції та її кульмінацією стане вистава "Нація" за однойменною книгою Марії Матіос у виконанні Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка, - дійство, що уже 10 років демонструється на різноманітних майданчиках усіх куточків України.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: