Завантаження ...

"Всюди потрібні компроміси та гарний настрій!": бліц-нтерв'ю з політиком Юрієм Остряніним

Ми вирішили зв’язатися з людиною, яка близько 20 років не покладаючи рук працює на влад місцевого самоврядування. Юрій Острянін, якого знають в Славутичі та добре у Києві, адже саме в цих містах зокрема і можна його зустріти. Юрій був депутатом Славутицької міської ради від партії «Наш край». А також працював заступником мера міста...

Під час третьої хвилі коронавірусу, яка стабільно поширюється містом та Україною, важко навідатись до когось на інтерв’ю, або хоча б на коротку розмову. Тим паче, коли запобіжні заходи, які наразі діють в Славутичі. Адже через червоний рівень епідемічної небезпеки жителі міста вимушені призупинити свої плани. Але цього розу нам завадив не коронавірус та не карантинні обмеження, а відстань.
Ми вирішили зв’язатися з людиною, яка близько 20 років не покладаючи рук працює у сфері місцевого самоврядування. Юрій Острянін, якого знають в Славутичі та добре у Павлограді, адже саме в цих містах зокрема і можна його зустріти. Юрій був депутатом Славутицької міської ради від партії «Наш край». А також працював заступником міського голови Славутича.
Зараз Юрія Остряніна зі Славутичем об’єднують друзі, колишні колеги та теплі спогади, про що він сам говорить. А так як за плечима достатньо великий досвід праці в місті Славутичі, то ми вирішили дізнатися, що думає Юрій про Славутич та про нинішній склад депутатів.
- Що робить Вас українцем?
- Перше, це те, що я закінчив українську школу. Я навчався, ходив та став випускником однієї з невеличких шкіл Вінницької області. Це те що робить мене українцем. Друге, що я при можливості повторюю історію нашої держави. Мені подобається наша культура та наші пісня, адже це також робить мене українцем. Третє, це мої діти, які живуть в Україні та працюють тут. Як батько, я з гордістю розповідаю, що коли у мого молодшого сина питають: «Как дела?», то він відповідає: «Все добре».
- Як Ви ставитесь до нинішнього складу депутатів?
- По перше, депутати - це люди, яких обрав народ, а їх вибір потрібно поважати. Адже частенько зустрічаються ситуації, коли люди обирають депутатів, а потім самі невдоволені їхньою роботою.
Я за те, щоб у складі депутатів був віковий баланс. Повинні бути молоді люди, тому що це амбіційні та перспективні  члени громади та досвідчені фахівці, які мають життєву мудрість. Адже це люди, які зможуть проявити свій досвід та передати його молодшому поколінню. Всі вони живуть у місті та збираються жити надалі, тому вони точно знають що потрібно зробити, аби зробити життя комфортнішим. Я знаю, що у нинішньому складі депутатів є і молодь, і середнього віку люди, і це добре! Також у складі депутатів є підприємці, у яких є малий та середній бізнес, і це вкрай важливо для використання їхнього досвіду для подальшого розвитку.

- Член якої Ви партії та чому?
- Я є членом партії «Наш край». І хоч інколи зустрічаються нюанси, з якими я не згоден, але все одно направлення партії мене влаштовують. Головне що серед моїх однопартійців є люди яких я особисто знаю та поважаю як справжніх патріотів України та професіоналів своєї справи.
- Що, на Вашу думку, потрібно змінити у Славутичі?
- Перше, це утеплення будинків. Конкретно – я підтримую та бачу необхідність продовжити диверсифікацію тепловогогосподарства, та той курс який взято декілька років назад щодо створення можливості виробництва тепла різними джерелами: з використанням природнього газу, деревини та іншого біопалива. Це сьогодні світовий тренд! Я не перший рік підтримую ідею зі створення ОСББ, тому що це прекрасна ідея для жителів. Адже ОСББ передбачає залучення бюджету з різних джерел, а не тільки кошти мешканців або з міського бюджету. Я вважаю, що це актуально та необхідно, тому що – це значний додатковий ресурс для ремонтів і термомодернізації житлових будинків.

Друге, це продовжувати поліпшувати інвестиційний клімат. І насам перед для місцевих підприємців.Чомусь більшість хочуть іноземних інвесторів, китайців чи німців, але і серед наших українців є люди, які готові інвестувати. У Славутичі є багато талановитих підприємців і вони в першу чергу потребують підтримки.
- У Славутичі немає післяшкільних закладів навчання це проблема?
- Думаю, що незовсім. Тому що поряд є два великих обласних центрів, і хто хоче той вчиться. Друге, що у Славутичі були дві філії, але мабуть вони себе не виправдали. Я не вважаю, що це велика проблема для міста, тому що є курси, тренінги, де навчають людей не тільки після закінчення школи, а й будь-яку людину, у якої з’явилося бажання підвищити свій рівень знань. Особливо дистанційні форми навчання активно впроваджуються останній рік під час карантину. Крім того не за горами реформа середньої освіти, яка значно змінює систему навчання.
- Чому більшість людей виїжджають з міста, особливо молоді люди? Чи можна щось з цим зробити, аби люди не виїжджали?
- Цікаво те, що про це всі говорять, але кількість насилляміста вже понад 10 років не зменшується. Я думаю, що багато хто зі мною погодиться, що це відбувається тому що у місті комфортно проживати. Все ж таки більшість молодих людей квапляться до великих міст, їм хочеться більше свободи та активного руху.  Думаю що активна міграція це особливості нашого часу. Зараз у кожного є друг чи знайомий, який виїхав за кордон чи у інше місто. Хтось їде працювати, наприклад поїхав за кордон попрацював та приїхав до родини та живе в Україні, а є й ті, хто зовсім виїжджають.
Як на мене, то Славутич – комфортне місто, де можна жити, де безпечно жити. Поряд Чернігів, куди їхати на автомашин іпівгодини.
- З якою політичною програмою ви йшли у депутати?
- Ну перше, що я хотів – це утеплити будинки за допомоги створення ОСББ, тому що це економія. У інших містах вже давно працюють над такими цим проектамиом, до речі я сам живу в такому будинку. При цьму витрати на опалення у нашому будику складають 10-15 грнм2, при такій же вартості однієї Гкал. На жаль, поки що у Славутичі тільки, здається, не більше 10 трижитлових будинки, які повністю утеплили.
- Які питання України відносно Славутича Вас турбують?
- Перше, це війна, тому що агресивний наш сусід не може дати нам спокійно будувати життя та майбутнє, навіть у Славутичі. А це безкінечні втрати молодих українців.
Друге, це те що з Києва повинні були перемістити науково-дослідний реактор у Славутич, але цей проект призупинили. Планувалось, що поряд зі Славутичем повинні створити науковий ядерний центр на базі багатоцільового дослідницького ядерного реактора.

Британ Дар'я

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия