Завантаження ...

Захворюваність зростає, низький рівень щеплення славутичан. Європейська Солідарність пропонує негайно вирішити проблему

Ситуація з захворюваністю на ковід в Славутичі, а також вкрай низький рівень щеплення славутичан, є гіршим відображенням ситуації в Україні в цілому. Проте, згідно навіть з офіційними статистичними даними, захворюваність на ковід в Славутичі вдвічі перевищує загальноукраїнську, і це не може не викликати занепокоєння...

Ситуація з захворюваністю на ковід в Славутичі, а також вкрай низький рівень щеплення славутичан, є гіршим відображенням ситуації в Україні в цілому. Проте, згідно навіть з офіційними статистичними даними, захворюваність на ковід в Славутичі вдвічі перевищує загальноукраїнську, і це не може не викликати занепокоєння.
Про це повідомили на сторінці "Європейська Солідарність Славутич".
Станом на 30 березня на ковід офіційно захворіло 1572 жителя міста, що становить близько 7 відсотків населення Славутича. Водночас є всі підстави вважати, що реальна кількість тих, хто хворів або хворіє, значно більша, адже кожен другий з 3134 зроблених тестів ПЦР - позитивний. Лікарі Славутицької міської лікарні констатують, що стан хворих, які ушпиталені наразі, - переважно середнього та важкого ступеню перебігу. З 30 наявних в ковідному відділенні ліжок зайнято 31. Фіксуються повторні випадки захворювання на ковід.

Провальна ситуація з вакцинуванням містян: 220 вакцинованих – це менше 1 відсотку від загальної кількості жителів. Звичайно, такий темп вакцинації не може зарадити розповсюдженню вірусу в Славутичі. Більше того, щеплені першою дозою вакцини CoviShield славутичани не впевнені, що зможуть вчасно отримати другу дозу щеплення. Такі низькі темпи вакцинації є смертельно небезпечними для багатьох людей, які можуть захворіти новими, більш агресивними штамами вірусу. За даними Держстату у січні 2021 року смертність в Україні перевищила смертність рік тому на 7,5%, що може свідчити про прихований розвиток пандемії, адже за офіційними даними МОЗ смертність від ковід менша.

Відтак ми приречені на подальші обмеження та локдауни, які нищать й без того слабку економіку нашого міста. Вже другий тиждень як основне містоутворювальне підприємство Славутича ДСП ЧАЕС перевело персонал на особливий графік роботи, який по суті є простоєм. Не працюють заклади харчування, магазини непродовольчих товарів, непродовольчий ринок – все це обов'язково призведе до зниження дохідної частини міського бюджету і, відповідно, до неможливості виконати низку надзвичайно важливих для містян програм та проєктів. Порятунком може стати лише потужна кампанія вакцинування населення. В більшості країн світу, де розпочалася своєчасна вакцинація, темпи розповсюдження хвороби значно впали. Водночас МОЗ завезло лише 500 000 вакцин CoviShield, що вистачить для 0,6% українців. Водночас інформаційна кампанія щодо вакцини, якою проводиться щеплення, провалена повністю. Внаслідок цього значна кількість славутичан відмовляються від щеплення.

Поглиблює кризу з вакцинацією також і неможливість вибору щепного матеріалу. Фактичне ігнорування приписів законодавства щодо належного соціального забезпечення медичних працівників, залучених до ліквідації епідемії та лікуванні хворих на COVID-19 лише загострюють соціальну напругу в суспільстві, а медики залишаються незахищеними та соціально вразливими. Усе це негативно позначається на спроможності медичної галузі ефективно протидіяти поширенню пандемії, підриває авторитет державної влади, поширює зневіру в суспільстві. В Україні наростає третя хвиля пандемії, до якої влада знову виявилася не готовою. Відбуваються затримки з боку Національної служби здоров’я України виплат лікарням за лікування пацієнтів з COVID-19. За лютий такі виплати ще не надходили. В той же час Уряд всю відповідальність за поширення пандемії та вкрай низькі темпи вакцинації намагається перекласти на місцеву владу, хоча Європарламент в своїй резолюції закликає Україну негайно подолати корупцію, яка продовжує існувати у сфері охорони здоров’я, особливо в Міністерстві охорони здоров’я та ефективно розслідувати всі факти корупції, зокрема, при закупівлі медичного обладнання, ліків і вакцин для ковід. У зв’язку з цим фракція партії Європейська Солідарність в Славутицькій міськраді вважає за необхідне невідкладно розглянути дане питання на найближчій сесії місцевої ради для обговорення та прийняття термінових рішень, які допоможуть зупинити розвиток пандемії в місті.

Пропонуємо заслухати мера Славутича та інших чиновників, та отримати від них інформацію про реальну ситуацію з ковідом в Славутичі і шляхи до вирішення проблем. Йдеться не про політику та піар – це питання виживання наших мешканців, нашої країни та нації.

- Пропонуємо прийняти конкретні рішення, які примусять центральну владу звернути увагу на стан нашої лікарні , належне соціальне забезпечення медичних працівників, залучених до ліквідації епідемії та лікування хворих на COVID-19, прискорити вакцинацію і реально допомогти нашому місту, - звертається Європейська Солідарність міста Славутича.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия