Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Історія Чорнобильського Полісся в одному селі

Серед лісів та галявин Чорнобильської зони, на Лівому березі ріки Прип'ять заховалось покинуте мальовниче село Старосілля. Тут, не дивлячись на те, що покинули люди його ще 34 роки тому - живе історія. Історія Чорнобильського Полісся, історія сільського укладу та традицій. Болюча історія, яка щимить серце. На вулицях можна побачити залишки плетених ....

Серед лісів та галявин Чорнобильської зони, на Лівому березі ріки Прип'ять заховалось покинуте мальовниче село Старосілля.

Тут, не дивлячись на те, що покинули люди його ще 34 роки тому - живе історія. Історія Чорнобильського Полісся, історія сільського укладу та традицій. Болюча історія, яка щимить серце. На вулицях можна побачити залишки плетених парканів, обплетені стіни будинків, прості пристрої для домашнього господарювання й вжитку. Повірити в то важко, але дерев'яні колеса та полози для санчат використовували ще в 20 столітті.

Будинки в селі майже всі дерев'яні, деякі стріхи ще й досі вкриті соломою. До соломи живописно вплівся мох. Здається, що в цьому селі мешкають казкові Лісовіки та Чугайстри, або заходять сюди перепочити. І то вони залишили у кутку рогача або повісили куфайки, які можна побачити на світлинах. В Старосіллі до аварії на ЧАЕС мешкало 145 селян. Село підпорядковувалось Зимовищенській сільській раді. Тут, на відміну від Паришева або Куповатого, ніколи не жили самопоселенці. Село в одинь день залишилось без людей.

Відвідування Старосілля не входить до офіційно затверджених маршрутів, але є села, які можна відвідати, офіційно потрапивши до зони відчуження. А це - побачити на фото. Можливо, хтось пізнає своє, рідне...

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: