Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Питання до міського голови Юрія Кириловича.

Як би ви одним висловом охарактеризували або визначили минулі п’ять років? - Це були непрості, насичені та дуже динамічні п’ять років, разом з тим щирі і чесні у відношеннях міського голови та громади! На скільки реальна робота керувати містом в складі команди відрізняється від того, що бачиться, наприклад з крісла депутата....

 

Як би ви одним висловом охарактеризували або визначили минулі п’ять років?

- Це були непрості, насичені та дуже динамічні п’ять років, разом з тим щирі і чесні у відношеннях міського голови та громади!

На скільки реальна робота керувати містом в складі команди відрізняється від того, що бачиться, наприклад з крісла депутата.

- Депутатом міської ради я був два скликання (2006-2010 та 2010-2015) до того як очолити місто. Міська рада – це головний орган управління містом, саме тут приймаються всі стратегічні рішення, щодо розвитку міста та вирішення поточних питань. Тому робота депутата міської ради – це дуже відповідально! Адже ти маєш прийняти (або не прийняти) рішення яке впливає на долю людей або вирішуєш як справедливо будуть розподілені обмежені ресурси громади.  Але міська рада – це колегіальний орган і відповідальність тут колегіальна. І якщо ти не хочеш брати на себе відповідальність за те чи інше важке (непопулярне) рішення – ти можеш просто не прийти на сесію, або не голосувати (утриматися) і тоді сказати – «я за це не голосував».

 

То міський голова несе відповідальність за всі рішення! І це персональна відповідальність! Це відповідальність просто іншого порядку!
Робота міського голови – це завжди 24/7. Ти постійно в цьому. І спектр задач які треба вирішувати – від найпростіших (підготовка листів, обробка пошти, участь у заходах) до таких, які вимагають повної зосередженості (забезпечення енергоносіями, проблеми фінансування соціально важливих напрямків та забезпечення соціальних гарантій).

І, тому, дуже важлива робота команди. Хто в твоїй команді, як перерозподілені обов’язки, на скільки фахові працівники і на скільки вони відповідально працюють. Тому робота міського голови – це робота лідера, який організовує роботу своєї команди, при цьому бере на себе повну відповідальність за цю роботу!

Робота на посаді керівника міста, як на мою думку, це в першу чергу, спілкування та робота з людьми, а в другу – економіка. Як ви вважаєте, наскільки це вам вдалося, які чоловічі та професійні якості вам імпонують в людях?

- Погоджуюсь, що спілкування, взаємовідносини з людьми часто важливіші навіть за ті рішення які приймаються. Адже ти не завжди можеш вирішити питання позитивно. І тут важливо правильно пояснити чому саме так і яким чином ця проблема вирішиться у інший спосіб.  Та головне, завжди в центрі твоєї роботи , в підходах до вирішення питання повинна бути саме людина і її проблеми! Тому в таких взаємовідносинах на перший план виходить людяність. Саме таким якостям треба надавати перевагу коли ти працюєш в органах влади (місцевої, державної). А щодо професійних якостей – то це безперечно відповідальність та власне сам професіоналізм. Треба розумітись на тому чим займаєшся.

 

На скільки вдалося мені проявити саме ці якості по відношенню до наших мешканців – краще запитати у них та я точно завжди був щирим у цих взаєминах!

На Сході кажуть, що найбільш важко працювати і жити в епоху змін, а вам довелося керувати кораблем «Славутич» в часи реформ, і на мою думку, вам та вашій команді (органи місцевого самоврядування) вдало вдалося долати нестабільність, зміни, пристосовуватися до реформ. Як вам це вдається?

Так, час змін – це завжди непросто! Це завжди невизначеність і складність у прийнятті рішень. А якщо ми ще кажемо про реформи – то це ще й зміни звичного устрою життя. І такі речі дуже часто проходять через прийняття непопулярних, таких що не подобаються певний частині населення, рішень.  А коли на державному рівні такі зміни супроводжуються ще й змінами у державній владі, то ці процеси зазвичай ще й затягуються у часі. Саме невизначеність щодо майбутнього є основним питанням в такий період. Для Славутича це ускладнюється ще й тим, що ми лише проходимо шлях трансформації, як економіки та життєвого устрою, від монопрофільного міста до міста з розвиненою багатовекторною економікою і збалансованою інфраструктурою.

І наша залежність від рішень державної влади досить суттєва на сьогодні. Тому ми повинні знаходити шляхи співпраці для міста на державному рівні незалежно від будь-яких змін.

Наші основні підприємства: ЧАЕС та АРС – це державні підприємства і питання їх роботи вирішується на рівні державного управління. Тому, я вважаю, запорукою нашого розвитку є саме взаємодія та налагодження співпраці на рівні держава – місцеве самоврядування.

 

Саме цим ми і займаємося всі ці роки і така стратегія дає результат. Це і залучення коштів до міста з різних державних програм на утримання та реновацію інфраструктури міста, і питання постачання енергоносіїв і взагалі увага до наших проблем та проблем наших підприємств. І тут дуже важлива репутація. А Славутич сьогодні зарекомендував себе – як надійний партнер!

Ми жодного разу не підвели державу і сумлінно виконуємо свою функцію, я б навіть сказав місію - дострокове зняття з експлуатації ЧАЕС. І сьогодні до Славутича є довіра.

Бюджет участі – програма, яку ви відокремлюєте від загальноміських тому, що по ваших словах, вона, сприяє зростанню свідомості мешканців міста. Що ви маєте на увазі?

- Бюджет участі – це не зовсім про гроші. Хоча, гроші там звісно є. Це в першу чергу про залучення громади до прийняття рішень. Це інструмент прямої демократії – коли люди самі визначають на що витрачати кошти. А ще самі пишуть проекти, захищають їх і проводять промокомпанію щоб їх підтримали. А ще і самі реалізують (приймають участь у визначені підрядників/постачальників). Таким чином люди беруть на себе частину повноважень по управлінню та розвитку міста. І ми цей напрямок обов’язково будемо підсилювати. Вже в наступному році у нас з’явиться нова категорія – молодіжні проекти, адже молодь – це ті хто буде жити тут і в майбутньому, а впливати на це вони можуть вже сьогодні через своє бачення.

 

Юрій Кирилович, як мешканець міста, щоб ви відмітили позитивного в розвитку Славутича за п’ять останніх років, що вас турбує, що хотіли б змінити?

На мій погляд найголовніше – це створення інституцій управління багатоквартирними будинками. Ми врешті решт почали усвідомлювати, що наш будинок не завершується за дверима нашої квартири, а є нашою спільною власністю. І це дає результат, ми маємо можливість управляти нашими будинками та самостійно приймати рішення по розподілу ресурсів та по енергоспоживанню.  І сьогодні важливо дати мешканцям можливість покращувати їх комфорт життя. Залучати якомога більше ресурсу у житловий фонд. Що ми власне і робимо, Славутич підписав договір про співпрацю з Державним Фондом енергоефективності і це дає нам можливість залучати кошти на утеплення житлового фонду міста.

І саме місто (міський бюджет) сьогодні надає можливість покращити стан будинків. Поки це на рівні аварійних ремонтів, але в наступному році ми запустимо програму співфінансування капітальних ремонтів багатоквартирних житлових будинків і спільно з Фондом енергоефективності можна буде реалізувати проекти утеплення будинків з можливістю розрахунків за такі роботи лише за рахунок економії споживання ресурсів.

А щодо змін в місті та його інфраструктурі – про це краще запитати у славутичан.

Що, на вашу думку, буде сприяти підтриманню Славутичем іміджу міста нових ідей, знаходитися ведучих перших позиціях соціального та економічного розвитку серед інших міст України?

Для того щоб продовжити жити і розвиватися Славутич повинен бути конкурентним! А щоб бути конкурентним нам завжди треба «йти в ногу з часом», а інколи і випереджати цей час. Адже світ дуже швидко змінюється. Місто нових ідей – це в першу чергу готовність до змін , до впровадження інновацій. Це імідж відкритості та прозорості, що є дуже важливим у сьогоднішньому світі.

 

25 жовтня відбудуться чергові вибори в місцеві органи влади – сільські, місцеві, районі, обласні. Що ви побажаєте учасникам виборчого процесу.

Всім кандидатам бажаю залишатися самими собою і поважати один одного, адже 26 жовтня життя продовжиться і нам всім разом жити в Славутичі далі і розвивати наше місто разом, незалежно від того хто виграє в цих виборчих перегонах, а хто ні.

А виборцям – обов’язково приходьте на вибори і обирайте найкращих, тих кому ви готові довірити управління містом на наступні п’ять років! Аналізуйте і робіть вибір свідомо, не емоціями а серцем! Адже вид кожного з нас залежить яким бути Славутичу!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: