Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Булінг - модне слово чи нова проблема?

Останнім часом в Україні стає популярним таке слово, як булінг. Багато шкіл проводять для учнів різноманітні заходи, естафети, виховні години аби розповісти дітям, що булінг - не тільки іншомовне слово, але і велика загроза. Листаючи стрічку новин все частіше можна наткнутися на події, де одна дитина вдарила іншу, або .....

 


Останнім часом в Україні стає популярним таке слово, як булінг. Багато шкіл проводять для учнів різноманітні заходи, естафети, виховні години аби розповісти дітям, що булінг - не тільки іншомовне слово, але і велика загроза. Листаючи стрічку новин все частіше можна наткнутися на події, де одна дитина вдарила іншу, або хтось когось обізвав. На жаль, сучасні "Булінгісти" актично користуються новими та сучасними методами цькування - відеозйомки принижень. У Славутичі рідко відбувається схоже, але чи всен ми знаємл про такі випадки, та чи всі батьки розуміють, що приниження у школі може закінчитися не тільки синьцями?

- Останнім часом діти проводять багато часу за коп'ютерами та за телефонами, це все пов'язано з ерою технологій, - прокоментувала Тетяна Батяшова, тренерка з кунг-фу.

 


- Булінг вприває на різні фактори: через те, що дитину цькують у школі у неї може знизитися рівень досягнень, саморозвитку. Найчастіше, діти, які ображають інших у школах, беруть це від своїх батьків. Булінг - це стан виживання, а не розвитку! - пояснила психолог, Дар'я.

 


Якщо вірити офіційний статистиці, то з роками кількість випадків шкільного насильства не збільшується. Чому ж сьогодні шкільні бійки потрапляють у топ новин?

Торік ЮНІСЕФ оприлюднив результати власного дослідження, в якому заначив, що 24% підлітків в Україні є або були жертвами булінгу, при цьому майже половина з них нікому про це не розповідала.

Від 19 січня 2019, в Україні набув чинності закон щодо протидії булінгу, зокрема за моральне чи фізичне насильство, агресію, у будь-якій формі каратимуть штрафом. 

- Колись до мене на заняття приходила дівчинка, яку цькували у школі. Вона була слабкою для фізичного тренування, але за достатньо багато часу вона підтянулася, - подялилася Тетяна Батяшова.

- Потрібно розрізняти булінг та насильство, якщо цькують, ображають морально, то це булінг, зазвичай у цьому випалку звертаються до психологів. А якщо штовхають, фізично ображають, то це начильство, потрібно звертатися у поліцію, - пояснила психолог, Дар'я.

Як же боротися з булінгом? 

- Потрібно проводити виховні бесіди з дітьми, вчителями та батьками. Потрібно довести людям, що ображаючи когось краще не стаєш, навпаки - ображати когось дуже погано, - прокоментувала Дар'я.


Британ Дар'я

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: