Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Асамблея донорів Рахунку ядерної безпеки відзначила прогрес реалізації проєктів на промисловому майданчику ЧАЕС

Українська делегація взяла участь в онлайн-засіданні Асамблеї донорів Рахунку ядерної безпеки, де було заслухано інформацію про стан реалізації міжнародних проєктів, які реалізуються на промисловому майданчику ЧАЕС, а саме: Сховища відпрацьованого ядерного палива «сухого типу» (СВЯП-2) та....

 

Українська делегація взяла участь в онлайн-засіданні Асамблеї донорів Рахунку ядерної безпеки, де було заслухано інформацію про стан реалізації міжнародних проєктів, які реалізуються на промисловому майданчику ЧАЕС, а саме: Сховища відпрацьованого ядерного палива «сухого типу» (СВЯП-2) та заводу з переробки рідких радіоактивних відходів.

Українську делегації очолив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський. Також, участь у заході взяли Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Сергій Калашник, Голова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков, в. о. генерального директора ДСП «Чорнобильська АЕС» Володимир Пєсков та інші представники урядової делегації.

Під час Асамблеї Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Сергій Калашник поінформував учасників щодо стану виконання робіт із будівництва СВЯП-2. Було зазначено, що 20 грудня 2019 року відбулася передача нового сховища від підрядника до замовника, а у січні 2020 року було отримано сертифікат відповідності закінченого будівництва ДАБІ. Пандемія із поширенням коронавірусної інфекції COVID-19 вплинула на початок «гарячих» випробувань, які було перенесено на кінець липня-початок серпня.

В. о. генерального директора ДСП «Чорнобильська АЕС» Володимир Пєсков поінформував донорів про успішну експлуатацію заводу з переробки рідких радіоактивних відходів, який також було побудовано за підтримки донорів Рахунку ядерної безпеки.

 

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський наголосив, що Україна розпочала внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. У програмі буде закладено фінансування експлуатаційних робіт до 2031 року. Проєкт Програми обов’язково пройде усі необхідні експертизи на відповідність національним критеріям ядерної безпеки згідно з європейськими нормами та стандартами.

Українська делегація подякувала міжнародній спільноті, урядам країн-донорів Рахунку ядерної безпеки, Європейському банку реконструкції та розвитку за підтримку в реалізації проєктів на промисловому майданчику ЧАЕС і висловила сподівання на подальшу плідну співпрацю за Чорнобильським напрямком.

Донори Рахунку ядерної безпеки відмітили прогрес реалізації проєктів на промисловому майданчику ЧАЕС та висловили сподівання на успішне завершення проєкту із будівництва СВЯП-2.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: