Завантаження ...

На Дніпропетровщині стартувала інформаційна кампанія

На Дніпропетровщині стартувала інформаційна кампанія про Програму амністії «покинутих» джерел іонізуючого випромінювання Для того, щоб поінформувати громадян про потенційну загрозу для їхнього життя та здоров'я від контакту із «покинутими» джерелами іонізуючого випромінювання, зменшити кількість «покинутих» ДІВ та мінімізувати терористичні ....

 

На Дніпропетровщині стартувала інформаційна кампанія про Програму амністії «покинутих» джерел іонізуючого випромінювання

Для того, щоб поінформувати громадян про потенційну загрозу для їхнього життя та здоров'я від контакту із «покинутими» джерелами іонізуючого випромінювання, зменшити кількість «покинутих» ДІВ та мінімізувати терористичні загрози за підтримки Уряду США в Україні стартував проєкт «Робота з громадськістю та інформаційна кампанія про Програму амністії джерел іонізуючого випромінювання». Про це повідомили на онлайн прес-конференції, яка відбулася 15 червня у ІА «Мост-Днепр».

Пілотним регіоном було обрано Дніпропетровську область, як один із найбільш промислово розвинених регіонів країни, адже на початку 90-х років під час економічної кризи багато промислових підприємств збанкрутували та могли не передати для зберігання на спеціалізовані підприємстві джерела іонізуючого випромінювання, які використовувалися на виробництві.

 

За словами Голови ДАЗВ Сергія Калашника, ще 30 грудня 1986 року Україна ратифікувала міжнародну конвенцію про оперативне сповіщення МАГАТЕ. Стосовно кожного факту несанкціонованого володіння чи поводження із РАВ та ДІВ Україна зобов’язана інформувати МАГАТЕ. Починаючи з 2006 року, міжнародні партнери через проєкти технічної підтримки допомогли Україні провести кілька кампаній зі збору джерел іонізуючого випромінювання та передачі їх для подальшого довгострокового зберігання на спеціалізовані підприємства. Тепер ця робота продовжиться.

«Щиро дякую за технічну підтримку Державному департаменту США, Окріджській національній лабораторії, які є нашими надійними партнерами та допомагають Україні на шляху до радіаційно безпечного навколишнього середовища, а Чорнобильському інституту досліджень і розвитку - за реалізацію цього проєкту. «Покинуті» джерела іонізуючого випромінювання становлять потенційну загрозу як для людини, так і для природи. Якщо громадяни будуть поінформовані, то зможуть убезпечити себе, а також знатимуть, куди потрібно звертатися у разі виявлення таких джерел», - від імені бенефіціара повідомив очільник ДАЗВ Сергій Калашник.

«Якась частина «історично втрачених» джерел десь лежить. І ті, хто ними володіють, можуть навіть не здогадуватись, що то за прилад. А дехто, можливо і знає, та боїться повідомити. Тому, ця кампанія не лише про джерела іонізуючого випромінювання в Дніпропетровській області. Вона про формування середовища, в якому відповідально ставляться до поводження з радіоактивними компонентами. Так ми підвищуємо ядерну безпеку в регіоні», - зауважив директор департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської обласної державної адміністрації Сергій Березань.

«Будь-яка взаємодія нефахівців з джерелами іонізуючого випромінювання, а тим більше спроби їх розібрати, призводить до локальних радіаційних аварій, адже в пристроях знаходяться матеріали різної потужності з альфа-, бета-, гамма- та нейтронним випромінюванням. Потім нам доводиться ліквідовувати витоки техногенної радіації, проводити складні дослідження і витрачати гроші на захоронення не лише самого джерела, але й предметів та майна, які забруднені. Тому, краще безпечно і правильно позбутися таких джерел, повідомивши спеціалістів. Тим більше, що кримінальну відповідальність у випадку добровільного повідомлення про знаходження ДІВ скасовано», - заявив директор міжобласної філії Державного спеціалізованого підприємства «Об’єднання «Радон» Віктор Свідерський.

«Наша мета – дати прості відповіді на складні питання і показати громадянам та всім, хто задіяний у системі контролю та поводження із РАВ та ДІВ, алгоритм дій. Наша кампанія стосуватиметься усіх, від дітей та підлітків до керівників служб та відомств. Для цього ми прагнемо підготувати унікальний інформаційно-роз’яснювальний контент, який допоможе зрозуміти необхідність бути свідомими і засвоїти прості правила поведінки у випадку контактів з ДІВ. Це допоможе зберегти життя та здоров’я, які є найвищою цінністю для кожної людини», - сказала Олена Сальник – керівник проєкту «Робота з громадськістю та інформаційна кампанія про Програму амністії покинутих джерел іонізуючого випромінювання».
Інформаційна кампанія у Дніпропетровській області триватиме до травня 2021 року.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия