Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

БІЗНЕС-ПАРК «СЛАВУТИЧ» - ВУДКА, А НЕ ЧАРІВНА ПАЛИЧКА

Не таємниця, що Україна сьогодення - економічно відстала, сировинна держава східної Європи. За останні 30 років ми не наблизились, на жаль, ані на крок до рівня життя розвинених країн світу, а навпаки - неймовірно відстали навіть від країн-сусідів. Що робити? Надалі занепадати й спостерігати, склавши руки, як сусіди зникають за ....

 
 

Не таємниця, що Україна сьогодення - економічно відстала, сировинна держава східної Європи.

За останні 30 років ми не наблизились, на жаль, ані на крок до рівня життя розвинених країн світу, а навпаки - неймовірно відстали навіть від країн-сусідів. Що робити? Надалі занепадати й спостерігати, склавши руки, як сусіди зникають за горизонтом економічного розвитку? Чи спробувати щось зробити в існуючому несприятливому для розвитку економіки середовищі?

Славутич вкотре, одним з найперших, вирішив діяти та зробив перший важливий крок - розпочав будівництво Інноваційного індустріального Бізнес-парку «Славутич» за підтримки Європейського Союзу.

ЧОМУ САМЕ БІЗНЕС-ПАРК?
Виробнича інфраструктура, на кшталт нашого Бізнес-парку, це найперше та найголовніше, що потрібно для будь-якого інвестора. Справа в тому, що побудова виробничої інфраструктури потребує великих фінансових та часових затрат, а також часто-густо містить корупційну складову, пов’язану з отриманням дозвільних документів для будівництва й підключення до електромереж.

Як правило, на будівництво виробничих приміщень в середньому витрачається 2-4 роки. Уявіть собі, ви оформили кредит, щоб розпочати власну справу у виробництві, не у сферах торгівлі або послуг, а саме у виробництві, де існують спеціальні вимоги до приміщень та й ще треба витратитись на дороге виробниче обладнання. Надайте собі відповідь: ви готові, наприклад, декілька років сплачувати кредит та відсотки по ньому, щоб побудувати виробничі приміщення в Україні та запустити нове виробництво, яке не зрозуміло коли принесе вам перший прибуток? Думаємо, що ні. І переважна кількість інвесторів виявляються не дурніші за вас та обирають більш «дружні» до свого бізнесу держави, які створюють для них сприятливі умови, а економіка України при цьому майже не розвивається.

ЯК РОЗВИВАєТЬСЯ світ?
У сучасному світі жорстка конкуренція між державами, навіть між містами однієї держави, за інвестиції. Україна, на жаль, в цій конкуренції програє. Навіть економічно успішні держави створюють комплексні механізми для розвитку бізнесу на своїй території, в т.ч. бізнес-парки, надають певні пільги та преференції.

Зокрема, у світі зараз нараховується понад 15 тис. Бізнес-парків, в т.ч. як у розвинених державах: Сполучених Штатах Америки, країнах-членах ЄС чи в «азійських тиграх», так і серед сусідів України, що лише нарощують економічну потужність. Для прикладу, учасниками Бізнес-парків є відомі нам компанії Tesla, Panasonic, Google, Blockchains, Wal-Mart та Switch. В Туреччині створено близько 300 Бізнес-парків, де зараз працюють понад 45 тис. компаній та створено близько 900 тис. робочих місць. За період активного розвитку Бізнес-парків Туреччині вдалося потроїти власний ВВП, а в 2013 році повністю виплатити борги перед МВФ, на «голці» яких країна сиділа останніх 40 років.

Подібний досвід є практично в усіх країн Східної Європи. Наприклад, в Угорщині налічується понад 160 різноманітних Бізнес-парків. Польща, Словаччина, Чехія, Румунія також проводять активну економічну політику, створюючи максимально сприятливі умови для інвесторів, які здатні принести з собою інноваційні технології та створити робочі місця. Крім податкових пільг поширеними є державна компенсація початкових інвестицій, спеціальні гранти на створення робочих місць на території індустріальних парків, співфінансування навчальних програм для працівників тощо.
Що в Україні? А в Україні інноваційні парки створені переважно лише на папері. На даний час зареєстровано більше 40 індустріальних парків, але лише в небагатьох є учасники.

Держава не сприяє створенню сприятливих умов для залучення інвесторів шляхом встановлення додаткових податкових преференцій, пільгової орендної плати тощо та не надає органам місцевого самоврядування таких повноважень. А тому практично не можливо умовити інвестора вкладати свої кошти в нашу економіку, тим більше, що у світі багато інших привабливих для нього пропозицій.

Найбільш відомі в Україні парки - це парки, якими опікуються та розміщують там свої компанії найуспішніші бізнесмени України: «UNIT.City» та «Біла Церква» Василя Хмельницького, «Вінницький кластер холодильного машинобудування» Ігоря Гуменного. Можна підсумувати, що Україна поки серйозно відстає як від безпосередніх сусідів, так і загалом від глобальних трендів у розвитку Бізнес-парків.

Іноземці, на відміну від нас, розуміють, що розвинена економіка - це найголовніше завдання держави, бо саме економіка безпосередньо впливає на рівень добробуту населення. Вони продукують нові можливості та преференції, ми - нові перепони та податки. Вони розширюють мережу Бізнес-парків, ми - держапарату, контролюючих та перевіряючих органів. Вони створюють, заробляють, розвиваються, ми просимо, проїдаємо, занепадаємо.

ЯКА УЧАСТЬ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ У СТВОРЕННІ БІЗНЕС-ПАРКУ?
Без перебільшення можна сказати, що без підтримки Європейського Союзу, в т.ч. фінансової, ніякого Бізнес-парку в Славутичі не було б взагалі.
І це не тому, що ми такі нестусні чи дурні. Це насамперед тому, що держава на своєму рівні не створює умов для економічного розвитку, залучення інвестицій та створення робочих місць, а у переважної більшості органів місцевого самоврядування не вистачає досвіду щодо розбудови місцевої економіки й коштів на це. Про який розвиток можна мріяти, якщо коштів у багатьох ледве вистачає на забезпечення мінімального рівня життєдіяльності міста (зарплати, комунальні платежі, соціальні допомоги тощо)?

Саме тому, розуміючи існуючі місцеві проблеми, Європейський Союз надає, в рамках реалізації грантових проєктів, консультативну та фінансову підтримку громадам України. Як всі знають, в сучасному та жорсткому світі з неба нічого не падає. Тому треба зазначити, що підтримку ЄС надає не всім, а лише тим громадам, які прагнуть рухатись в цьому напрямку та готові докладати неабияких зусиль та невелику, в пропорційному відношенні до бюджету проєкту, частку коштів задля розвитку місцевої економіки. Наприклад, право реалізовувати грантовий проєкт «План місцевого економічного розвитку: Славутич – драйвер росту відкритої та вільної економіки регіону» Славутич виборов в конкурентній боротьбі - в європейському конкурсі грантових проєктів за це право змагались 104 українські громади, а перемогли лише 6, в т.ч. громада Славутича.

Славутич вкотре довів свою здатність реалізовувати амбітні проєкти спільно з Європейським Союзом та впевнено рухається вперед в напрямку місцевого економічного розвитку.

СЛАВУТИЧ БУДЕ УСПІШНИМ, ТРЕБА ЛИШЕ УсвідомИТИ, ЩО розвинена економіка = добробут громадян, що від кожного з нас залежить, яким бути Славутичу, та добросовісно робити свою справу щодня задля рідного міста!


Більше інформації про грантовий проект ЄС на сайті Славутицької міської ради:
http://e-slavutich.gov.ua/Entrepreneurs/International_Cooperation/SitePages/SlavutychEU.aspx

Команда з реалізації
грантового проекту ЄС
в м.Славутичі
#M4EG #M4EG_Ukraine
#M4EG_PioneerProjects
#СлавутичЄС #Розвиток #Меризаекономічнезростання

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: