Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

У ДАЗВ роблять кроки у напрямку відродження територій

У ДАЗВ роблять кроки у напрямку відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення Фахівці ДАЗВ розробили та направили на розгляд до профільного міністерства проєкт Закону, яким пропонується застосувати єдиний критерій віднесення територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи...

 

У ДАЗВ роблять кроки у напрямку відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення

Фахівці ДАЗВ розробили та направили на розгляд до профільного міністерства проєкт Закону, яким пропонується застосувати єдиний критерій віднесення територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, до зон радіоактивного забруднення.

За словами т.в.о. Голови ДАЗВ Катерини Павлової (Kateryna Myrnaua-Pavlova), у проєкті Закону, яким вносяться зміни до Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи», запропоновано застосовувати критерій ефективної дози опромінення людини, який рекомендовано Міжнародною комісією радіологічного захисту і Міжнародними основними стандартами безпеки (МАГАТЕ, 2014), для захисту людей і охорони навколишнього середовища.

Як відомо, мірилом впливу радіації на людський організм є ефективна доза опромінення. У прийнятій в лютому 1991 року Концепції проживання населення на територіях Української РСР з підвищеними рівнями радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи зазначалося, що поки не буде встановлена індивідуальна ефективна доза опромінення населення, за тимчасовий критерій приймається щільність забруднення ґрунту радіонуклідами. Ефективні дози опромінення були встановлені для всіх населених пунктів України, віднесених до зон радіоактивного забруднення.

«Нововведення забезпечать реалізацію міжнародних вимог щодо протирадіаційного захисту людини, а саме: зонування забруднених внаслідок Чорнобильської катастрофи територій та можливість істотно здешевити проведення передбаченої законом дозиметричної паспортизації населених пунктів на території, яка зазнала радіоактивного забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС.

Це дозволить перейти до практичних кроків у напрямку відродження чорнобильських територій за межами зони відчуження, і насамперед проведення дозиметричної паспортизації. На черзі - розроблення нормативно-правового акта, що визначатиме порядок повернення до господарського обігу земель, що були вилучені внаслідок їх радіоактивного забруднення, але на сьогодні вже стали безпечними. Ми будемо вносити таку пропозицію у встановленому порядку», - наголосила Катерина Павлова (Kateryna Myrnaua-Pavlova).

Проєктом Закону також пропонується чітке визначення терміну «дозиметрична паспортизація». Окрім того, передбачатиметься проведення паспортизації не щорічно, а раз на 5 років, оскільки радіологічна ситуація змінюється з низькою динамікою.


З Міністерство енергетики та захисту довкілля України
#ДАЗВ #ЗонаВідчуження #Чорнобиль

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: