Завантаження ...

Геологічне сховище для радіоактивних відходів

Європейський Союз продовжує підтримувати Україну у створенні геологічного сховища для радіоактивних відходів. У рамках програми «Інструмент співробітництва з ядерної безпеки» Європейський Союз надав підтримку Україні у розробленні Національного плану геологічного захоронення ...

Європейський Союз продовжує підтримувати Україну у створенні геологічного сховища для радіоактивних відходів


У рамках програми «Інструмент співробітництва з ядерної безпеки» Європейський Союз надав підтримку Україні у розробленні Національного плану геологічного захоронення середньоактивних відходів і графіку його реалізації. Під час стартової наради, яка відбулася у Києві за участі представників Європейського Союзу, Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) та Державного спеціалізованого підприємства «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами» (ДСП «ЦППРВ»), виконавцем проекту було представлено та погоджено план реалізації проекту.

«Українським законодавством передбачено створення геологічного сховища для захоронення радіоактивних відходів. Щоб не перекладати тягар прийняття рішень на наступні покоління, ми уже сьогодні здійснюємо перші кроки щодо його створення. Зокрема, визначено оператора сховища, яким уже розроблено методику проведення комплексного скринінгу території України задля розробки пропозицій щодо потенційних місць створення геологічного сховища», - розповідає Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук.

За словами начальника управління з питань зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та поводження з радіоактивними відходами Любов Зінкевич, створення глибокого геологічного сховища радіоактивних відходів є дуже складною програмою, що потребуватиме десятиліть для планування, підготовки та реалізації. І спільний проект України та ЄС є важливим кроком до досягнення цієї амбітної мети.

«З метою розробки якісного Національного плану, нам необхідно вивчити концепції захоронення середньоактивних відходів, що застосовуються іншими країнами. Тільки врахувавши найкращий міжнародний досвід, ми можемо бути впевнені, що українське сховище буде надійним та безпечним», - підкреслила начальник відділу міжнародного співробітництва КМП ДП «ЦОТІЗ» Анастасія Нечитайло.

Проект буде реалізовано протягом одного року за технічної підтримки ЄС. Проектом передбачено проведення відповідної оцінки витрат та графіку створення безпечного геологічного захоронення РАВ, а також навчальні тренінги для підготовки українських фахівців, які будуть опікуватися питанням реалізації проекту створення геологічного сховища.


Довідково:
Виконавцем проекту є консорціум компаній під керівництвом BGE TECHNOLOGY GmbH (Німеччина) у партнерстві з ANDRA (Франція) та SKB International AB (Швеція). Також, консорціум залучатиме до виконання цього проекту українських експертів з «Науково-інженерного центру радіогідроекологічних полігонних досліджень» НАН України.
Реципієнтом проекту є Державне спеціалізоване підприємство «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами».

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия