Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Є чи немає монстрів у зоні відчуження

Чорнобильська катастрофа докорінно змінила не тільки місцевість біля себе, а і весь світ. Більше всього це стосується всього живого на покинутій землі. Господарями закинутих території знову стали рись і бурий ведмідь. Натомість деякі звичні у 1980-х роках види майже безслідно зникли. Чимало тварин через несумісні з життям мутації загинули ще в зародку. Усіх їх вбила радіація? ....

Чорнобильська катастрофа докорінно змінила не тільки місцевість біля себе, а і весь світ. Більше всього це стосується всього живого на покинутій землі.  Господарями закинутих території знову стали рись і бурий ведмідь. Натомість деякі звичні у 1980-х роках види майже безслідно зникли. Чимало тварин через несумісні з життям мутації загинули ще в зародку. Усіх їх вбила радіація? Насправді, причин кілька. Одна з них – це справді іонізуюче випромінювання. Але крім радіації на зміну екосистеми вплинула і людина.
Молодша наукова співробітниця відділу радіобіології та радіоекології Інституту ядерних досліджень НАНУ Олена Бурдо розповідає, що трапилося з тваринами після ядерної аварії на прикладі найбільш вивченого місцевого гризуна – нориці економки.
«Вартові мирного атома» – спецпроєкт телеканалу «Україна» до 35-ї річниці аварії на ЧАЕС.
Дізнаваймося про Чорнобиль більше!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: