Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

В Чорнобильський зоні ведуться розкопки

В Чорнобильський зоні періодично проводяться архіологічні розкопки. Під час них знаходять цікаві артефакти. Деяким з них декілька тисяч років. Уже три тижні цього сезону, а загалом – уже більш як 10 років, на цій території працюють археологи. Хоча сам Чорнобиль згадується в Іпатіївському літописі як місце полювань князя Рюрика Ростиславича, до...

 

В Чорнобильський зоні періодично проводяться архіологічні розкопки. Під час них знаходять цікаві артефакти. Деяким з них декілька тисяч років.

Уже три тижні цього сезону, а загалом – уже більш як 10 років, на цій території працюють археологи. Хоча сам Чорнобиль згадується в Іпатіївському літописі як місце полювань князя Рюрика Ростиславича, до аварії на ЧАЕС ніхто не шукав його давні сліди. Нинішні дослідники передусім зосереджені на виявленні слідів давнього городища. Кореспондент «5 каналу» поспілкувався з експедицією і на власні очі бачив роботу науковців.

«Чорнобиль – це літописне місто, але щоб довести, що це саме те городище, що це не просто якесь поселення, треба знайти фортифікацію. Воно відрізняється саме фортифікацією, поселення від городища. По матеріалу – це міський тут матеріал. Багато скляних браслетів, хрестиків», – каже науковий співробітник Державного центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф Максим Курзенков.


При цьому артефакти часів Київської Русі – не найдавніші знахідки з цієї території. Зараз там майже джунглі, а от раніше на цій території кипіло життя і не лише в давньоруський час. Дослідники фіксують тут матеріали часів неоліту, а це – приблизно 5-6 тисяч років до нашої ери.

Найцікавіші знахідки за попередні роки виставляють у музеї, розташованому в місті Чорнобиль.

Детальніше – у сюжеті

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: